Var inte tolerant mot de som inte är tolerant mot dig!

Tolerans, konsensus och vara naiv, det är honnörsord i dagens samhälle. allt mer makthavare vare sig de är politiker eller journalister kommer nu med alla gäng och klaner som mördar och stjäl att bortförklara sig med att de varit naiva. I många fall rättfärdigar man dåliga beslut och resultat med detta. Vi var naiva och ville väl. Efter som vi är naiva och vill väl så rättfärdigar man sig själv. För är man optimist och vill väl är man bättre än andra eller hur?

Men i eddans kanske viktigaste dikt Havamal är det misstro som gäller. Läs själv. det är inte en positiv dikt men en realistisk. Människor är som de är och det kan inte ändras. Gudarna var naiva och trodde att Loke som ju var född jätte kunde sköta sig men det gick som det gick. Man kan gott säga att aningslösa och naiva människor är väldigt ohedniska. Att vara hedning innebär inte bar att tro eller få inspiration från den förkristna religionen utan att ha den förkristen religionens moral och levnadssätt som ideal. Många glömmer detta, de går i gamla hjulspår.

Idag är ingen riktig hedning tolerant mot islam. Idag är ingen riktig hedning naiv! Var aldrig tolerant mot någon som inte är tolerant mot dig eller accepterar din tro!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s