Inga vattentäta skott mellan hedniska religioner

Inga vattentäta skott mellan hedniska religioner

Det finns inga vattentäta skott mellan hedniska trosföreställningar. Inte i äldre tider och inte i nutid, hedningar har till skillnad från abrahamitiska och monoteistiska religioner ett mer flexibelt förhållningssätt till världen och det andliga.

Romarna var väldigt fascinerade av grekisk konst och kultur. När romarna övertog Grekland inspirerades man mycket av grekernas mer utvecklade religion och detta påverkade romarna. När imperiet växte blev fler folk integrerade och romarna tillät ofta folken behålla sina tro men också att det uppkom synkretism.

I princip alla erkände att det kunde finnas flera gudar och religioner samt att detta inte i sig borde vara något problem, lika lite som man ansåg att det borde vara ett problem att det fanns olika folk, etniska grupper, språk, kulturer eller för den delen vikt och mått system. Enda egentliga undantaget var de fanatiska judarna som inte blott hade en gud vilket kanske gott för sig men dessa påpekade att det bara fanns en gud deras egen och att de var den ende gudens egendomsfolk. En rasistisk och hatisk syn på andra folk och det är bara att beklaga att romarna inte kunde göra slut på detta ofog. Senare uppkom kristendomen ur judendomen och det blev förödande för den antika världen.

I romarrikets glansdagar kunde greken tillbe Zeus, romaren Jupiter och kelten Taranis. Kelternas gudinna Epona började dyrkas av romarna och kanske har denna gudinna påverkat tron på Gnå i Norden? Grekernas Hermes romarnas Merkurius och germanernas Oden ansågs vara samma gud med lite olika namn. Den egyptiska gudinna Isis var populär i hela riket. Religionsforskare har sett samband med indiske Indra, slaviske Perun, baltiske Perkunas, germanske Donnar och nordiske Tor. I senantiken blev den Mithra en mycket populär gud i romarriket och tron på honom inspirerade germanernas tro på Oden och han kallades då Mithotyn. Samernas Tjatseolmai sägs ha blivit jätten Tjaste i nordbornas myter.

Så här kan vi hålla på. Carna i romersk religion har sin motsvarighet i asatrons Syn. Hygeia i grekisk religion är nog densamma som Eir inom asatron. Men kan man då i nuhednisk tid blanda allt huller om buller? Nej får man nog ändå säga. Slavisk rodnovery, är mycket lik germansk asatro men inte helt och hållet en karbonkopia. Det finns skillnader mellan asatro och keltisk tro.

Finns det någon motsvarigt till Heimdall inom romersk tro? Har Balder en exakt kopia i grekisk eller romersk? En del säger Apollon men lite haltar det allt. Samisk religion har ingen gud eller gudinna liknade Epona.

Hinduism påminner en del av de förkristna religionerna i Europa men allt är för den sakens skull inte identiskt. Samer ska syssla med jojk inte greker. Religion är lite som språk. Mycket kan översättas men varenda ord och varenda ordstäv eller kraftord går inte att översätta rakt av utan att det blir fel.

Slutord. Det är inte vattentäta skott mellan hedniska religioner, mer förenar än skiljer. Bygg på detta faktum istället för att se olikheter, men kom ihåg allt kan inte blandas, hedendomen får inte bli ett sammelsurium av religioner! Hedendom är inte flum. Hedendom är inte trams! Hedendom är livets religion!

Isis den egyptiska gudinnan som blev populär i hela det romerska riket. Kanske har du fast du är etnisk svensk någon förfader eller anmoder som tillbett henne?

Från keltiskt till romerskt. Epona blev populär även hos de som dyrkade Jupiter och Merkurius.

Germanerna började dyrka en indo-perisk gud. Fast troligen är det samma gud från början någon gång i forntiden.

Zeus eller Jupiter? Samma gud bara två olika namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s