HÄMND!

Asatron har ödesgudinnor, Urd, Verdandi och Skuld och därmed tror hedningen på ödet. Asatron har en läkekonstgudinna, Eir och därmed tror hedningen på medicin och vetenskapliga landvinningar. Ett flertal kärleksgudinnor finns, Freja, Sjöfn och Lofn så hedningen tror på och kan både ge och ta emot kärlek. Hedningen har även några gudar som i princip bara ägnar sig åt hämnd. Vidar ska hämnas Oden och Vale hämnades Balder. Men när man kommer till hämnd och talar om religion och hämnd blir det svårt.

Asatron har inget budskap om att man ska ”vända andra kinden till”. Inte heller har man något ”öga för öga, tand för tand”. I förkristen tid var hämnd ett sätt att utöva rättvisa. Skadar du mig så skadar jag dig. Dödar ni en av oss dödar vi en av er. Men man kunde förlikas. Man behövde inte slåss till sista blodsdroppen för varje konflikt och träta. Jämfört med kristendomen som fortfarande även hos en och annan hedning men också för samhället i stort där man ömsom pendlar mellan gamla testamentet och det nya testamentet så går man en slags medelväg. Man vänder inte andra kinden till.

”Gör det ond, så säg att det gör ont”, står det i Havamal. Det betyder att man inte ska tåla onödiga trakasserier eller kränkningar. I dagens Sverige får varenda skolunge höra att de inte ska bry sig när de mobbas eller utsätts för förolämpningar och våld. Man ska ha överseende och inte göra väsen av sig. Nej foglig och bekväm ska medborgaren vara. Även den vuxne medborgaren förväntas vända andra kinden till. Ljuger en politiker, ja då ska man ha överseende och inte göra väsen. det är som det är gör det bästa av situationen och se tiden ann. Fungerar en tid tills alla politiker och alla partier är lika dåliga. Säger de ensamkommande flyktingbarnen med skägg och mustasch att de är barn och inte har några vuxna släktingar då ska man vända andra kinden till. Ha lite överseende för överseendets egen skull. Hämnas genom att skicka hem dem går inte.

Men sådant trams kan man inte hålla på med om man är en hedning som tror på Vidar och Vale. Mjäkighet, kompromisser och konsensus för sakens egen skull finns inte. Ibland måste man hämnas. Hämnd är inget ont, hämnd är inte fel. Visst kan man diskutera när det går för långt. Men rent principiellt är hämnd bra och positivt. Om du inte vill ska du inte behöva känna dig tvingad till att förlåta folk som velat göra dig illa. Hu många elever har inte tvingats skaka hand med sina plågoandar bara för att lärarna vill ha en lugn arbetsmiljö?

Bråkstaken Paolo Roberto förstår inte att folk vill hämnas för att han sprang runt och slogs i sin ungdom. Han kan inte heller riktig förstå att folk inte vill ha överseende med hans sexköp trots att han gått ut offentligt och gjort avbön. Hans sambo hyllas dock för att hon förlåtit honom. Mer hednisk är skribenten Cissi Wallin som hämnas på en person som hon menar har begått övergrepp. Nu är det hon som är illa ute för att hon hämnas med att ge ut en bok. Här tycker en del att hennes hämnd går lite för långt, men hon står på sig. vi kan nog utgå från att Vidar föredrar Cissi Wallin framför Elin Härkönen.

stå på er alla hämndlystna hedningar men låt inte hämnden gå överstyr! Skade ville hämnas sin far men gick med på förlikning. Det tjänade hon på för hon blev en asynja tack vare detta. Sedan passade hon på att hämnas när Loke skulle få sitt straff!

Dags att hämnas säger Vidar!

Skade vet hur man skadar, men kan också om det behövs gå med på förlikning.

Vi hedningar ska hämnas på monoteisterna, annars är vi inte värdiga att dyrka Vale och Vidar!

Asarna är inte onda eller grymma. Men ibland får man säga ifrån. Man får inte vara blöt inte som jämtgubben sa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s