Vikingar och poliser

Vikingar och poliser

Onsdagen den 19 augusti hade IKF en sammankomst i Stockholm. En medlem från Västergötland och en från Uppland träffade en dam i huvudstaden som önskade bli medlem. Två museum besöktes det första var Vikinga Museet på Djurgården. Jodå, det var intressant men ganska litet. Mycket fanns dock och en stor del av utställningen tog upp den förkristna religionen. Inga pekpinnar eller insinuationer att kristendomen skulle vara bättre. Men dyrt var det 179:- och fikat som inhandlades hade inte någon anknytning till den epok som museet tar upp. Läsk och bulle gick på sisådär 80 :-.

Från Vikingatiden till mer nutida gick färden. En sträcka på drygt fyra kilometer. Men staden mellan broarna är ju en sevärdhet bara det. Konstverket ”Den vilande Diana” eller ska vi säga Skade i romersk skepnad besöktes innan färden gick vidare mot Polismuseet. Detta museum var lite underligt. Utanför var det lekpark med såväl polishelikopter som polisbilar för de små. Samt i entrén dockor och annat. Sedan var det en hel del i utställningen där man inte rekommenderade att barn skulle se. Kling och Klang ena stunden och mord och blod i den andra. Den största utställningen som heter ”Avtryck 150 år av polisfotografi handlade om folk som avfotats av polisen, främst då folk misstänka för diverse brott.

En annan handlade om så kallade hatbrott. En herre som arbetade vid museet förklarade att denna mycket politiska utställning kommit till av makthavarna. Han erkände själv att han var något avog till den. På det hela taget var det inte så mycket om polisen och dess historia som yrkeskår.

Sällskapet tog buss in till centrum och avåt en måltid. Cider var en dryck som svalkade i värmen och det skålades för den sanna religionen och dess utövare. På det hela taget en tämligen lyckad dag, varmt var det men Stockholm var ganska glest befolkat. Värme eller corona?

Från museet där det handlar om vikingar.

Tor var med på museet.

Den vilande Diana. Replik av antikt konstverk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s