Natt är Dags mor!

Natt är Dags mor. Ja nu låter väl detta lite väl likt en bok av Stig Dagerman men så är det. Gudinnan Natt har med morgonrodnadens gud Delling en son som heter Dag. Natten symboliserar mörkret. Mörker anses i princip alltid vara negativ, farligt och rent av ont. Ofta, ja rent av dagligen associeras mörker med ondska. Tänd ett ljus, håll mörkret borta. Mörka makter (en omskrivning, ironiskt nog för vita män som ogillar mörkhyad invandring), mörka tider och mörka tankar.

Men är mörker så farligt? Tänk själva, skulle ni vilja sova i dagsljus? Mycket händer som inte är bra i mörker, men många onda gärningar har utförs på ljusa dagen! Det skulle inte finnas liv på jorden om det bara var ljust dygnet om. Inte skulle det finnas liv och det var evigt mörker heller, lagom är bäst.

Natt är mor till Dag är ett talande bevis på att asatron inte är en dualistisk religion är mörker står mot ont. Gudarnas kanske farligaste fiende Loke och surt är eldjättar och de förknippas knappast med mörker och svart.

Hell Natt! Hell Dag!

Natt är inte ond! Mörker är inte ondska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s