Tankar Cafeteria katoliker och asatro

Cafeteria katolik finns det ett begrepp som heter. Det åsyftar på katoliker som väljer lite som det passar och behagar dem med sin religions trossatser och dogmer. Det är ungefär som i en cafeteria. Man tar en kaka av där, skippar en annan. Ja det är inte lätt att utöva en religion när det finns endast en gud och en sanning.

Hedningar har det lite lättare. Flera gudinnor och gudar gör att det finns lite mer utrymme för vad man vill tro på och inte tro på. Exempelvis den som lever vid havet och lever på fiske på västkusten har inte så stora behov av att rätta sitt liv efter hur livet ska levas i Norrlands inland. Det är naturligt om man är hedning och är vid havet att åkalla Njord. Men att åkalla Njord i Norrlands djupa skogar går säkert bra men nog är det kanske bättre att åkalla någon annan gudamakt?

Det finns minst en gud eller gudinna för oss alla. Givetvis får man inte blanda hur som helst heller. Anser man att asar som Oden och Tyr har en allt för krigisk framtoning så kan man inte göra om dessa gudar till något annat. Tyr är en gud för krigare och modiga människor och inte en gud som ska åkallas om man vill leva ett så bekvämt och behagligt liv som möjligt. Arbetar man som sjuksköterska är det en bra idé att åkalla och hämta kraft och inspiration hos Eir och inte hos Hel! Byggver är inte en gud för nykterister. Jaktgudinnan Skade lär knappast bry sig om veganer. Asatron har dock ingen småmysig flumgud.

Om du inte gillar jakt eller kan döda eller äta djur så ska du kanske inte åkalla Skade?

Hel fel gudinna att åkalla om man arbetar inom vården. Möjligtvis om man är för dödshjälp men vad säger patienten?

Här är en katolik som verkar trott att han var i en cafeteria men som visade sig vara en bordell….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s