Den danske kungen red på en vit häst. Berättelsen om hur SöderJylland åter blev danskt.

Slesvig området där Danmark möter Tyskland hade alltid sedan medeltiden varit ett tvisteämne. Under 1800-talet fick konflikten en ny dimension då nationalismen kom med i bilden. Preussen och Österrike startade krig 1864 mot Danmark som i freden samma år måste avträda Slesvig, Holstein och Lauenburg till segrarna som kort efter började slåss inbördes. Danskarna var besvikna men kunde inte göra så mycket åt saken.

Tiden gick, första världskriget utbröt men kriget gick dåligt för Tyskland som begärde vapenstillestånd hösten 1918. tidigare hade den amerikanske presidenten Wilson utarbetat ett förslag till fredsplan som bestod av 14 så kallad punkter. I dessa togs bland annat upp minoriteters rätt att välja vilken stat de önskade tillhöra i framtiden. Det beslutades vid fredskongressen i franska Versailles att folkomröstning skulle ske i norra delen av Slesvig. Just Slesvig hade en blandad dansk och tysktalande befolkning. Omröstningen skedde i två omgångar en i norr delen av Slesvig och en i den centrala delen. Det skulle bli en omröstning i den södra delen också men den inställdes, det var få danskar i detta område.

I Norr även kallad zon I röstade man den 10 februari 1920. 74.2% av de röstberättigande för anslutning till Danmark. I Zon II röstades det den 14 mars. 80 % för att försätta tillhöra Tyskland. Danskarna var förstås nöjda med att åtminstone norra Slesvig skulle bli danskt igen men man hade hoppats att gränsstaden Flensburg skulle återtas. Men de flesta i denna stad ville vara del av Tyskland. Statsministern Zahle var emot att gränsen skulle flyttas men kungen var för och avskedade honom. Efter en kort kris den så kallad påskrisen blev en ny regering utsedd att ledas av Michael Petersen Friis. Flensburg förblev dock tyskt.

I majmånad övertog den danska militären kontrollen av den del av Slesvig som önskade tillhöra Danmark. Månaden därpå blev förvaltning och administration danskt och danska kronor blev valuta. Formellt blev området danskt den 15 juni. Dagen var knappats vald av en slump. 15 juni var och är Valdemardagen då legenden säger att kung Valdemar 1219 i kamp mot esterna fick danska flaggan Dannebrogen nedsänd till himlen och segrade över sina fiender.

Som en avlutning ska nämnas att danske kungen Kristian X red över gamla gränsen in i det nygamla södra delen av kungariket den 10 juli på en vit häst. Under ritten lyfte han upp en liten flicka som fick rida med honom till folkets jubel. En myt hade uppstått att en dag skulle en kung på en vithäst befria det som förlorats till tyskarna. Nu blev myten sann! Hästen hette för övrigt Malgré Touts men råkade bryta benet året därpå och fick avlivas.

Ett fotografi taget den 10 juli samt en målning gjorde något senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s