Svensk matkultur del VIII: Kultmat

Svensk matkultur del VIII: Kultmat

För ett antal år sedan lanserade IOGT-NTO en dryck som kallades godtemplardricka. Man hoppades att denna produkt skulle bli en kultdryck hos ungdomar men det blev den förstås inte. Det är svårt, ja nästan omöjligt att lansera en produkt som kult. Kult eller kultstatus.

”Uttrycket kult är överfört från ordets ursprungliga betydelse, ”religiös dyrkan”. Vanligast är uttrycket bland ungdomar samt i populär- och kvällspressen. Det används i regel i samband med marginella kulturyttringar i populärkulturen och dess olika subkulturer och som anses mer framstående än andra inom den aktuella kulturgenren.

Ofta är det en enstaka företeelse som kultförklaras (till exempel en sång av ett visst band eller en viss artist, en film, ett tv-spel, ett klädmode och så vidare), eller också är det någon representant för kulturyttringen (till exempel en artist, en författare, ett band och så vidare). När någonting blir kultförklarat kan dess kultstatus antingen förklinga mycket snabbt (fast det då kanske är mer fråga om en modefluga) eller hålla i sig i flera år. Uttrycket härstammar troligen från engelskan, där det används på ett snarlikt sätt. Kultstatus är beteckning på ett ämne, område, sak, uttryck eller kulturyttring som är historiskt passé men är välkänt och refereras i tal och uttryck då många fattat tycke för idébilden av yttringen.” (Wikipedia)

Men finns det då någon form av kultmat eller med tanke på ovannämnda alkoholfria vätska kultdryck? Ja det finns det får man nog lov att säga att det gör. Här kommer tre exempel:

Bullens pilsnerkorv

Alla har vi väl såväl sett som smakat denna korv? En konservklassiker som funnits i handel sedan 1953. Då som nu har produkter lanserats med hjälp av kändisar. Ibland går det bra, ibland blir det Paolo…

Alvesta slakteriförening ville lansera en ny produkt och de undrade om inte skådespelaren och får man säga kändiskocken Erik Berglund 1887-1963 kunde tänka sig låna ut sitt namn egentligen smeknamn Bullen samt porträtt till korven som de tillverkat. Jodå, herr Berglund accepterade. Namnet på korven blev pilsnerkorv fast något öl finns ej med i burken. Troligen tyckte man att denna korv kunde passa bra till just pilsner.

Det fanns flera produkter med Bullen. Såväl sill som dillkött och många fler. Pilsnerkorven innehåller då som nu såväl gris som nötkött. Åtta korvar finns i burken (man vill nästa säga i bullen)

Vidare ska sägas att denna korv har sin egen högtidsdag. 30 juni närmare bestämt. Dagen är vald med stor omsorg för det är Bullen Berglunds födelsedag.

Klassisk korv i klassisk burk. 

Raketost

Redan 1947 började denna smältost tillverkas, efter några år blev den mycket populär, främst då hos de yngre. Anledningen var att 50 och 60-talen var rymdkapplöpningarnas tid med sovjetiska hundar och män ute i rymden och amerikaner som åkte till men som dock inte var gjord av ost. Raketosten lanserades i en slags tub. Man kunde skjuta på förpackningen underifrån och sedan kom det finurliga men också äckliga. I tuben överkant satt ett snöre med vilken man kunde skära av osten i lämplig och valfri storlek. Ska sägas att Kavli ligger bakom denna mejeriprodukt både i nu och dåtid.

Osten var ju lite av såväl livsmedel som leksak (jämför med kinderägg). Men till slut tröttnade konsumenterna på osten som väl inte var någon större gastronomisk sensation. Snöret blev ju för övrigt ganska snabbt belags med ostrester och det var nog en och annan livsform dock ej utomjordisk som bodde där. 1979 försvann osten ur handeln.

Men nostalgin kom och 2019, 40 år efter första lanseringen kom raketosten tillbaks, om inte till jorden så åtminstone till borden. Fast nu är snöret inte med längre. En del menar dock på att osten inte smakar som förr, man får inte betalt för gammal ost!

Originalet med snöre.

Rotebroare

Nu måste vi skölja ner korv och ost. Det gör vi med en dryck. Nu måste alla IOGT-NTO:are genast sluta läsa ty drucken innehåller saker som dessa personer inte tål, nämligen alkohol.

Levnadskonstnären” Christer Pettersson anklagades för att skjutit en statsminister 1986. Nu är detta olagligt men säkert roligt att skjuta sådana men Pettersson som misstänktes vara mördaren fängslades dömdes och frikände När han väl släpptes firade han med att köpa Baileys Irish Cream två flaskor och Explorer Vodka. Någon bartender med humor kom på att man kunde lansera en drink med namnet Rotebroare efter Rotebro där före detta statsministermördarmisstänkte hade sin adress.

Proportionerna till denna dryck tvistar inte de lärde utan de fulla om. Blanda själv eller bättre upp drick något annat, en pilsner utan korv kanske?

Christer Petersson ska fira. Om man blandade dryckerna eller drack dem var för sig vet ingen idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s