Danska kungar del X: Harald III

Danska kungar del X: Harald III

Ja ingen kung har hettat Harald III eller på danskt maner Harald 3. Däremot har troligen tillnamnet Hein eller Hén (finns någon variant till) varit i bruk då regenten levde. Men vi tar det från början.
1041 födde en av den blivande kung Svens frillor en son som fick namnet Harald. Fadern Sven Estridsson hade flera kärleksförbindelser och man vet inte idag vem som är mor till vem. Harald var dock den äldste. Man vet inte så mycket om Haralds uppväxt men han deltog i ett vikingatåg, ett av de sista till England 1069. Fadern avled 1076. Harald hade en bror vid namn Knut som ville bli kung, men folket föredrog Harald som ansågs som mer fredlig än den yngre brodern. Harald hävdade att hans som var äldst rimligen borde väljas till kung framför en yngre broder. Knut sökte stöd hos norske kungen, men påven Gregorius VII stödde Harald.

Med sin onkel Asbjörns dotter gifte sig Harald. Drottningens namn var Margareta men man vet inte så mycket om henne. Inga barn verkar tillkommit i äktenskapet. Harald lär stifta nya lagar. Järnbörden försvann, innan kung Harald tog över kunde den som anklagats för brott tvingas bära glödande järn i sina händer för att bevisa sin oskuld. Vidare fick bönderna rätt att använda alla skogar i riket för sina behov. Harald var en fridsam man och ville inte begå några äventyrligheter.
Trots sina insatser på det juridiska så verkar Harald inte varit en stark kung. Hur som helst lyckades han prägla mynt under sina korta tid vid makten.
1080 avled kung Harald. Dödsdatumet är satt till den 17 april. Harald begravdes i Dalby kyrka, sydost om Lund.

Eftermälet tycks vara mestadels gott. Den danske krönikören Saxo Grammaticus ogillar honom, Harald är inte den krigiska makthavare som Saxo anser vara idealet för en kung. I den så kallade Roskildekrönikan får Harald ett betydligt bättre omdöme och rent allmänt så myntades begreppet “kung Haralds lagar” i betydelse den gamla goda tiden.

Tillnamnet då, vad betyder det? Jo Hein eller hén lär åsyfta på en slags slipsten. Kanske var det broderns Knut som var mer krigisk än Haralds vänner som började använda det. Om den krigiske Knut var ett svärd, så var fridfulle Harald en slipsten. Kung Harald visste hur en slipsten ska dras!

Mynt som präglats under kung Haralds tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s