Danska kungar del IV: Abel I

Danska kungar del IV: Abel I

I den kristna mytologin är Abel en person som mördas av sin bror. I dansk historia är Abel en person som mördar sin bror.
Det sägs att den danske kungen Valdemar sejr fick i en slags profetia veta att tre av hans söner skulle bli kungar. Först blev han glad men då han senare förstod att det betydde att bröderna skulle strida mot varandra, då blev han bedrövad.

Valdemar dog hursomhelst och äldste sonen Erik, med tillnamnet plogpennig för att han införde en skatt på detta redskap tog över. Men två bröder hade kungen, Abel och Kristofer. De två äldsta bröderna började tidigt bråka. Fadern Valdemar hade utsett Abel till hertig över Schleswig och hertigen vill styra utan kungen tillika broderns inblandning. Konflikten blev än mer intensiv då Abel tröttnade på storebrodern och år 1246 startade uppror. Kriget blev hårt, städerna Odense och Svendborg brändes ner. Abel började rent av kalla sig kung men Erik lyckades få övertaget.
1250 var det tänkt att man skulle inleda förhandlingar mellan bröderna. Den som försökte mäkla fred var systern Sofia som förstås ville att familjen skulle hålla sams. Förhandlingar inleddes, men en man i Abels tjänst, Lave Gudmundsen mördade Erik.
Abel förnekade all inblandning i mordet och lät 24 adelsmän gå ed på att så var fallet. Nu trodde väl ingen på det, mördaren straffades inte heller men Abel blev kung.

Abel började förhandla med Hansa och gav dessa nya privilegier. Han försökte bygga upp riket efter inbördeskriget.
Men den nye kungens tid vid makten blev kort, från i november 1250-29 juni 1252. Ett fälttåg mot friserna inleddes då Abel ansåg dessa skulle betala skatt till honom. En här rustades och sändes söderut. Men vid Husum stupade Abel. En bonde ska skjutit ihjäl kungen med pil och båge.

Kristofer, yngste brodern tog över. Hertigdömet övergick däremot till Abels söner. Härmed inleddes en konflikt som varade i generationer då hertigarna i söder försökte hävda sin makt mot kungarna uppe i norr.
Det ryktades sedan att Abel gick igen efter sin död. En liten dikt kommenterade kungen:

“Abel af navn,
Kain af gavn.”

Abel var född 1218. Han gifte sig 1237 med greven av Holsteins dotter Metchild. De fick fyra barn. Metchild gifte senare om sig med den svenske stormannen Birger Jarl.
Abel använde inge regentnummer, det gjorde man inte under denna tid. Men ska ha ett sådant borde han i Sverige kallas Abel I eller om man följer dansk praxis Abel 1.

Minnessten som skall stå på den plats Abel stupade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s