Några tankar på Nannadagen

3 april är det i almanackan Nannadagen. Som alla hedningar vet är Nanna maka till Balder. Hon dör av sorg efter det att maken mördats och får med honom bege sig till dödsriket. I de dödas rike inväntar de i stillhet ragnarök för först då kan de eventuellt komma tillbaka. Många hedningar sitter i stillhet och inväntar bättre tider nu när coronaviruset härjar. Man kan inte göra så mycket mer än att uthärda och vänta. Måhända det kan vara en tröst att veta att sitta och invänta bättre tider kan vara ansträngde. men tänk hur ansträngde det är för vårt gudapar att tålmodigt invänta tidens slut och den nya tidens början.

Asatron innehåller mycket av stoicism. Att uthärda utan att förtvivla. Att acceptera ödet utan att vare sig gråta eller klaga. Asatron är inte en monoteistisk tro där man antingen tror att gud straffar en och då måste göra bot eller är outgrundlig. Istället handlar det om att klara av olyckor och elände inte att hoppas att de ska försvinna eller att någon ska fixa allt och ställa till rätta bara man tror.

Sålunda, ni goda hedningar. Gör som Nanna, uthärda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s