Skulle det som hände med den kristna sekten i Knutby kunna ske i en hednisk miljö?

Skulle det som hände med den kristna sekten i Knutby kunna ske i en hednisk miljö? Nej det är nog inte troligt.

För det första så tror inte vi hedningar på synd. Begreppet synd i den kristna betydelsen finns inte. Inte heller handlar en hednings liv om att försöka undvika synd för att därefter belönas med ”evigt liv”.

För det andra så består hedendomen av idag främst av personer som ser sig själva och ofta är starka individualister. Sådana människor har inget behov av någon förment karismatisk ledare som säger hur de ska leva.

För det tredje så anser de allra flesta hedningar att ingen gudamakt skulle behöva en profet för att förklara, tolka och verkställa denne gud eller gudinnas vilja. straka individer vill bestämma själva, svaga individer vil att någon annan ska bestämma över dem.  Hedningar säger samarbete, sektkristna säger lydnad.

För det fjärde så sitter inte hedningar och väntar och önskar att domedagen ska komma. Tvärtom man försöker förhindra och skjuta upp ragnarök. Någon destruktiv förstörelselusta som finns hos vissa monoteister är för hedningen obekant.

För det femte så tror hedningar på naturvetenskapen. Man bygger sin  verklighet på fakta och inte på dårskap. Hedningar tror på evolutionen, hedningar tappar inte bort förnuftet.

För det sjätte. Hedningar vill ha inspiration, kristna vill ha vägledning, någon som pekar med hela handen och som säger så är det. Drottning Tirsa skulle bara bli utskrattad hos de som hyllar Oden och Frej.

För det sjunde är en viktig del av hedendomen skepcism. I en av de viktigaste dikterna, Havamal är misstro och skepsis en viktigt del. Tro inte på makthavarna, tro inte på sektledaren.

För det åttonde så älskar monoteister att isolera sig från andra människor och därmed från verkligheten. Hedningar får sin inspiration och därmed hjälp av sina gudamakter för att möta verkligheten.

För det nionde. Oden själv strävar efter kunskap. Oden uppmanar folk att söka kunskap. De som söker kunskap blir aldrig fullärda men de blir heller aldrig fullblodsidioter!

Misstro sådana här personer. Fingret i högsta hugg och en min som säger att jag vet allt!

Oden säger att vi ska misstro. Misstro sekterism!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s