Stalo

Stalo

I den samiska folkkulturen och mytologi finns Stalo. Han heter så hos sydsamerna men Stallo, Stállu hos nordsamerna eller Stállo hos lulesamerna. Denne varelse är dum men dessvärre också stor och stark. Många samiska sagor handlar om att Stalo fångar samer i syfte att ära upp dem. Men de lyckas förstås rymma. I andra fall handlar sagorna om hur Stalo luras. Stalo är rik och en och annan same har nog lyckats lura av honom en del av hans skatt.
En del har hävdat att föreställningarna Stalo har påverkan utifrån. Berättelser om hur samer tillfångatagits för att sedan tillagas men ändå lyckas fly påminner i mycket om sagan om Odysses och Cyklopen. Genom att hälla smält bly i ansiktet på Stalo lyckas samer fly. Odyssess och hans mannar körde en brinnande stock i cyklopens öga. Stalo verkar i en del berättelser vara just enögd.

Namnet Stalo ska åsyfta på stål. Stalo ska då betyda ungefär ”stålman”. Stalo ska bära kläder gjorda av järn. En del forskare velat i tyda namnet och beskrivningen av stalo som ”klädd i stål”. Man menar då på att de som är klädda i järn har ringbrynja på sig och stalomyten ska då ha en verklig bakgrund. De som bär brynja av järn är vikingar som stjäl och plundrar uppe hos samerna.
Stalo är väl inte helt ondsint. I någon saga gifter han sig till och med en samisk kvinna. Kanske har naturväsendet Stalo helt enkelt blivit sed som mer ondsint och grym i takt med att kristendomens dualistiska lära spreds hos samerna?
En berättelse om Stalo berättas här:

När Stalo skulle leka blindbock
En gång var Stalo och hälsade på några samer. Då bestämde de att de skulle leka blindbock på isen och Stalo skulle vara blindbock. Men då hade samerna huggit upp en vak i isen och när det hade bundit för ögonen på Stalo sprang barnen runtomkring honom och ropade: Farfar, farfar, kom hit! Då sprang Stalo efter och trillade ner i vaken och kunde inte komma upp igen.

Litteratur:
Stalo – ondsint jätte eller forntida nordbo? https://humanismkunskap.org/2016/10/22/stalo-ondsint-jatte-eller-forntida-nordbo/
Stalo – Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Stalo
Stalo –Samer.se http://www.samer.se/3327

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s