Besten

Besten
Musikgruppen Ultima Thule bildades 1984 i Nyköping. De hade sitt ursprung i den svenska punkvågen men gick en annan väg och bildade vad som kan kallas vikingarock. Denna musikgenre hämtar inspiration från svensk folkkultur och historia främst då vikingatid och stormaktstid men med inslag av natur och nationalromantik. Många både anhängare och kritiker menar på att det finns inslag av nationalism i vikingarocken. Först runt 1990 blev Ultima Thule mer känt eller snarare ökänt då nationalism i all dess former är kontroversiellt i Sverige. En av gruppens mest kontroversiella låtar var ”Besten”. Kritiker menar på att besten är en omskrivning för en judisk konspiration, i antisemitiska kretsar avbildas ofta denna som en drake eller annat odjur. Andra har sagt att det handlar om kritik av kapitalism men också rovdrift och förgiftning av miljön. Ultima Thule svarade på sitt eget sätt några år senare då de gjorde en ny låt kallad ”Besten II”.

ut

Besten

Hör bestens
Vrål eka vilt, slå hål
Genom märg och ben och betong

Den ylar efter mat
Från allt mindre fat
Hunger efter makt i dess sång

Länge nog vi matat vår best
Nog är nog idag
Länge nog har vi matat vår best
Ny tid kommer

Vad fäder sått
Åt barn dess lott
Mata besten och fråga ej mer

Den är gammal och vet
Dess kropp så het
Bränner allt till intet som den ser

Kall är dess själ
Vill ingens väl
Blott aska och död där den gått

Låt gränsen stark
Freda får mark
Låt best ej nå frö som vi sått

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s