Asatron levde vidare i sagorna: När Tor blev Torlak

Asatron levde vidare i sagorna: När Tor blev Torlak

Den man som sedan hyllades som helgon Torlak föddes 1133 okänt vilken dag, hans dödsdag är dock den 23 december 1193. Fadern hette Torhall Torlaksson. Unge Torlak visade tidigt anlag för det som kallas ”läshuvud” och han studerade till präst. Studier bedrevs även i Frankrike. Vid sin återkomst 1161 fortsatte han sin kyrkliga bana och blev några år senare biskop. Några år efter sin död förklarades han vara helgon. Miraklen om Torlak är dock inte några överdrivet dramatiska. Torlak räddar folk och djur från sjukdomar. Döva återfår hörseln och blinda synen. Mindre dramatiskt är att någon återfinner sin försvunna yxa och försvunna värdesaker kommer tillrätta. Allt som allt finns det 46 berättelser om helgonet. Två historier handlar om öltillverkning som inte går bra. Först när helgonet tillkallats börjar det jäsa. Andra historier är folk i sjönöd när de fiskat. Torlak har firats på Island, Färöarna och Norge. Troligen är hans kult i stort sett okänd i Sverige.

Tor den mäktige asaguden har lite gemensamt med Torlak. Förutom namnen så sägs det att Tor kan bota sjukdomar och berättelsen att han kan med sin hammare få sina bockar till liv igen påminner lite om helgonets förmåga att bota sjukdomar och återuppliva döda djur. Tor som själv drar ut till havs för att fiska har någon likhet med helgonet. Mest intressant är nog att det inte kan bryggas öl om inte Tor ger sig ut på uppdrag att med Tyr hämta en kittel. Kvädet om Hymer innehåller såväl öl som fiske motiv som återfinns i berättelserna om Torlak.

Torlak

Tor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s