Kuba under andra världskriget

Kuba under andra världskriget

Öriket Kuba drogs in i den världsomfattande konflikten den nionde december 1941. Kort efter att USA anfallits av japanerna lät Kubas president Fulgencio Batista förklara krig mot Japan. Två dagar senare förklarade man även krig mot Tyskland och Italien. Med Vichy-Frankrike bröt man de diplomatiska relationerna i november 1943.

De amerikanska och kubanska styrkorna började genast samarbeta och USA fick tillstånd att bygga baser på Kuba. Den kubanska flottan patrullerade och samarbetade med USA. Japaner, tyskar och italienare boende i Kuba internerades. Sex kubanska fartyg sänktes av tyska ubåtar och ett hundratal liv gick till spillo. Den kubanska flottan sänkte våren 1943 kriget en tysk ubåt, U-176.

Kubaner deltog som frivilliga i amerikanska krigsmakten. En tysk spion Heinz August Lüning upptäcktes och arresterades. Han dömdes till döden och avrättades av exekutionspluton i november 1942. Tre kubaner som flyttat till Sovjetunionen deltog i detta lands arme under kriget. Den amerikanske författaren Ernest Hemingway bodde i Kuba under kriget. Han och några av hans vänner utrustade sin fiskebåt med diverse vapen. Meningen var att man skulle leta efter ubåtar men det blev mest fylla och okynneslek med sprängämnen. Slöseri med bränsle ansåg en del kubaner. Kuba var annars en viktig producent av socker och nickel under kriget.

Krigspropaganda

Den tyske spionen Heinz August Lüning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s