Thailand under andra världskriget

Thailand under andra världskriget

Under 1800-talet då de flesta länderna i Asien blev kolonier under brittisk, franskt och holländsk styre lyckades Siam förbli självständigt. När första världskriget bröt ut förklarade man sig neutralt men 1917 förklarade man krig mot Tyskland och sände trupper till Europa.

En militärkupp 1932 avskaffade den absoluta monarkin. Men Siam blev en militär diktatur. Plaek Phibunsongkhram tog över som premiärminister och befälhavare över armén. Plaek Phibunsongkhram lät landet byta namn från Siam till Thailand. Makthavarna var inspirerade av nationalistiska stater som Tyskland och Italien men inte någon egentlig fascist stat. Kungahuset ställdes åt sidan men formellt var landet en monarki.

Plaek Phibunsongkhram

Efter Frankrikes fall 1940 såg nationalisterna i Thailand en chans att ta några landområden från Frankrike som hade tagit territorium i Laos och Kambodja från Siam under förra seklet. Skärmytslingar mellan thailändska och franska soldater började i oktober 1940 och slutade i början av 1941 tack vare japanerna som medlade i konflikten.  Thailand fick en del territorium. Förhållandena mellan Thailand och Japan blir dock sämre. I december 1941 krävde Japan att skicka trupper genom Thailand för att bekämpa britterna. Den thailändska regeringen sa nej. Den 8 december attackerade Japan Thailand, efter några timmars strider accepterade Thailand en allians med Japan.

Thailändska soldater i Kambodja.

Thailand förklarade krig mot britterna och USA. Som Japans allierade kunde Thailand annektera flera angränsande territorier och utöka sina gränser norr, söder och öster. Thailand behöll sin egen regering och kontroll över sin egen armé och inrikespolitik. Det fanns en utbredd opposition mot regeringens samarbete med japanerna i Thailand, en motståndsrörelse organiserade sig i en gerilla med stöd av tjänstemän med band till regenten Pridi Phanomyong. Gerillan samarbetade med de allierade med hjälp av spionage och sabotage, och lyckades störta regeringen 1944. Plaek Phibunsongkhram försökte flytta Thailands huvudstad Bangkok till en ny nationell huvudstad i Phetchabun vilket ledde till motstånd samt det ökade motståndet mot kriget ledde till att Plaek Phibunsongkhram ersattes av Khuang Aphaiwong, som var i kontakt motståndsrörelsen. Den nye regeringschefen hade även hemliga förhandlingar ned de allierade. Fortfarande gällde dock officiellt samarbete med japanerna och någon brytning uppkom aldrig. Atombomberna som föll över Japan ledde till att kriget avslutades och Aphaiwong förklarade sin företrädares krigsförklaring för olaglig. Omkring 6000 thailändare miste livet under kriget. Plaek Phibunsongkhram anklagades efter kriget för krigsförbrytelser men firades. Han återkom sim regeringschef 1948 och ledde landet i ytterligare nio år. Han avled 1964.

Thailändsk kavalleri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s