Freden mellan Hannover och Sverige 1719

Freden mellan Hannover och Sverige 1719

Inte ens ett år hade gått sedan Karl XII stupat förrän den första freden med en av Sveriges fiender slöts. Freden ingick med den tyska staten Hannover. Detta furstendöme hade regerats av kurfursten Georg som regerat sedan 1698. Sexton år senare blev kurfursten även kung av Storbritannien sedan hans släkting drottning Anna dött utan arvingar. Georg hade varit i motsättning med Danmark när det stora nordiska kriget utbröt år 1700. Men 1715 beslöt han att gå med i kriget på svenskarnas motståndares sida. Storbritannien var aldrig direkt involverat i kriget men stödde Hannover genom att sända fartyg till Östersjön.

Hannovers trupper deltog i kriget genom att belägra och ockupera områden i det svenska Pommern. Redan i maj året efter Karl XII död började fredsförhandlingarna som under sommaren blev till en preliminär fred. Genom att sluta fred med Hannover hoppades man få i stånd en allians mellan länderna samt Storbritannien. Men Georg ville inte helt bryta med ryssarna som han fruktade skulle bli allt för mäktiga på Sverige bekostnad. Hannovers chefsförhandlare var Adolf Friedrich von Bassewitz som reste till fiendens huvudstad medan svenskarna leddes av Gustaf Cronhielm.

I freden avstod Sverige från Bremen och Verden men fick som kompensation en miljon riksdaler. Undertecknandet gjordes måndagen den 20 november enligt den julianska kalendern. Enligt den gregorianska inföll datumet den nionde samma månad.

Georg av Hannover. Den tyske fursten som blev den förste kungen över Storbritannien. Förste regent över förenade kungadömet var hans släkting drottning Anna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s