U-26 och Loire

U-26 och Loire

Den tyska ubåten U-26 blev historisk, hon var den första av Tysklands alla ubåtar som opererade i medelhavet under andra världskriget. U-26 som byggdes 1936 och som sänktes av de allierade föra kuli 1940 lyckades under sin tid skada ett fartyg och sänka elva. I november 1939 tog sig ubåten under befäl av Klaus Ewerth sig in i Medelhavet trots att britterna höll det strategiskt viktiga sundet vid Gibraltar.

Det franska ångfartyget Loire hade byggts i Skottland och sjösattes 1928. Irrawaddy var det ursprungliga namnet men när hon genom köp blev franskt 1938 fick hon namnet Loire. I sin last hade Loire främst svavelkis och vin. När kriget utbröt bestyckades Loire med två 90 mm kanoner och fem artillerister var satta att sköta dessa. Övriga ombord var 34 sjömän. Klockan 03.40 den 13 november träffades Loire av en torped från U-26 och sjönk omedelbart. Ingen ombord överlevde. Kort efteråt lämnade ubåten Medelhavet.

U-26 befällhavare Klaus Ewerth.

Loire från tiden då hon fortfarande hette Irrawaddy.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s