Kina och Tyskland under andra världskriget

Kina och Tyskland under andra världskriget

Kina och Tyskland hade goda relationer fram till slutet av 1930-talet. Båda länderna misstroende de västallierade, Frankrike och Storbritannien. Vidare såg båda staterna Sovjetunionen som ett hot. Tyska militärer var i Kina och arbetade som instruktörer för kinesiska armén och tyska företag investerade i Kina trots att det ofta var politiskt instabilt i mittens rike. Samarbetet fortsatte även sedan nationalsocialisterna tog över makten i Tyskland. Men Tyskland började mer och mer samarbeta med Japan och det blev dessa två som bildade axelmakterna tillsammans med Italien.

Kina låg i krig med Japan sedan 1937 detta krig drogs in i den större konflikten som benämns andra världskriget då Japanerna anföll den amerikanska flottbasen Pearl Habor. Tyskland förklarade USA krig strax efter och Kina förklarade krig mot Tyskland den nionde december. Även mot Italien förklarade Kina krig. Tyskland och Kina kom aldrig i strid i egentlig mening. Kineser som befann sig i Tyskland eller i tyskockuperade områden internerades.

Med den av japanerna uppsatta staten Manchuriet hade Tyskland diplomatiska relationer sedan 1938 och sedan även med den kinesiska regeringen under ledning av Wang Jingwei som samarbetade med japanerna utvecklades relationer.

Enda egentliga krigshandlingen mellan Kina och Tyskland inträffade tredje februari 1944 då det kinesiska fartyget Chung Cheng ett ångfartyg med malm i lasten sänktes av en tysk ubåt. Chung Cheng var ursprungligen ett amerikanskt fartyg som sänks som gåva till Kina. Besättningen ombord bestod av såväl kineser som amerikaner av de 71 ombordvarande dödades 20.

Den kinesiske politikern Wang jingwei mottager tyska diplomater 1941.

Chung Cheng byggdes ursprungligen som ett amerikanskt fartyg under namnet Murat Halstead men bytte namn då hon blev kinesiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s