Ett tvåhundra års jubileum

Mickelsmäss firades och frias väl alltjämt den 29 september. Men 1819 beslöts det att firandet och marknaderna som hölls då skulle flytta fram till 24 oktober. Detta för att bättre anpassa firandet med den gregorianska kalendern. Mycket av skördearbetet var inte avklarat den 29 september enligt denna kalender som hade ersatt den äldre julianska. Men undan för undan minskade mickelsmäss i betydelse under 1800 och 1900-talet. Höstmarknaderna runt den 29 september överlevde trots allt och det är det som lever kvar. Men det kan vara av intresse att uppmärksamma att det är tvåhundra år sedan man beslöt att fira mickelsmäss den 24 oktober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s