Bengt Feldreich har lämnat oss

Bengt Feldreich har lämnat oss

På kort tid har två personer som betytt mycket för svenskt tv-julfirande avlidit. Först Arne Weise och nu Bengt Feldreich. Som alla vet var Feldreich mest förknippad med att gett rösterna till det program som allmänt brukar kallas ”Kalle Anka på julafton” eller mer korrekt ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. I slutet av programmet sjunger Benjamin syrsa ”Ser du stjärnan i det blå”. Bengt Feldreich var dem riktiga sångaren.

Men Feldreich gjorde mer än så i sin karriär. Han började redan 1955 vid televisionen som då kallades Försökt-TV. Mycket gjorde Feldreich vid TV. Han var Sveriges förste julvärd 1959, han var programledare för melodifestivalen 1962. I Över 25 år var han programledare för det populärvetenskapliga ”Snillen spekulerar”. Även en del arbete för radio gjordes. För sin gärning som folkbildare tilldelades han titeln hedersdoktor och fick medalj av konungen.

Annars ska tilläggas att Bengt Feldreich föddes 1925 den 12 september och utbildade sig till folkskollärare. Han avled i den aktningsvärda åldern av 94 år den 21 oktober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s