Stonepool

Stonepool

Det brittiska ångfartyget Stonepool blev färdigbyggt och sjösatt 1928. Hennes tonnage var på 4803 ton. Andra världskriget bröt ut och Stonepool var på resa från Irland till Saint Vincent Island. Lasten bestod mest av kol. Stonepool var i konvoj men kom ifrån de andra skeppen. Hon upptäcktes av en tysk ubåt som anföll henne i ytläge söder om Bantry Bey. Ubåten, U-42, under kapten Rolf Dau var dock tvungen att gå i undervattens läge för Stonepool var bestyckad och gav eld mot fienden.

Ubåtens besättningsmän som beskjutit Stonepool hamnade i vattnet men de plockades senare upp av ubåten. Senare samma dag sänktes U-42 av de brittiska krigsfartygen HMS Imogen och HMS Ilex. 26 tyska ubåtsmän dödades men 20 överlevde sänkningen däribland Dau.

Stonepool sänktes slutligen den elfte september 1941 av en tysk ubåt. Av de 49 ombordvarande överlevde endast sju personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s