Se det med ett leende: Honungens dag

Se det med ett leende: Honungens dag

Honungsbin samlar in nektar och pollen. Av detta producerar de sedan en sockelösning som kallas för honung. Troligen har människor i alla tider eftertraktat honung men som alla vet stick bin så det söta får lät en bismak!

När man började med att bygga olika bostäder, kupor för bina vet man inte, innan var man tvungen att ta honung från vilda bin. Den moderna kupan som idag används kommer från mitten av 1800-talet. Honung har alltid varit populärt. I en tid då få sötningsmedel fanns var honung eftertraktat. Tidigt kom man på att honung kunde användas i det vi kallar mjöd, en alkoholhaltig dryck med honung som bas. Denna dryck var det inte alla som hade råd med. I religionen spelade mjöd en viktig roll och det sades att även gudarna drack denna söta dryck.

Inom asatron finns det en gudinna som förknippas med honung. Hon heter Beyla och stå asaguden Frej nära.  Beyla ibland stavad Bejla har en make som heter Byggvir som förknippas med öl.

Efter att kristendomen segrat började man även tillverka ljus av binas vax vilket ledde till ökad hushållning av bin. Idag används honung som sötningsmedel men intresset för mjöd har ökat, lite beroende på att asatron kommit tillbaka som officiell religion.

Honungens dag firas den 20 augusti beroende på att då är den mesta honungen skördad i Sverige. Sveriges Biodlares Riksförbund ligger bakom idén med en dag till honungens ära. Det uppskattar Beyla!

Beyla, välsigna mjödet och skydda bina!

2 kommentarer på “Se det med ett leende: Honungens dag

  1. Hedningen skriver:

    Nej, diftongen ey kan inte bli till ett i som i bi, så Beyla var nog en gudinna för den råmande boskapen och gödseln, som jag redan visat… Å andra sidan finns ju Beyla Hughes… https://twitter.com/missbeylahughes

  2. Den råmande boskapen har horn och ur dem drycker man mjöd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s