Blomsterblot och en död kung

Blomsterblot och en död kung

14 juli besökte medlemmar i föreningen Karleby i Västergötland. Karlebys gånggrifter har en spännande historia. Det är här som kung Ragnvald ska ha dödats av uppretade västgötar under sin Eriksgata.

Sverige var en orolig plats att bo i under 1120-talet. Kung Inge den yngre hade avlidit 1125. Valkungadömet Sverige hade ingen självklar efterträdare till kung Inge. Men en herre vid namn Ragnvald utropades till konung i Svealand. Ur den äldre västgötalagens regentlängd står följande rader om Ragnvald:

”Tionde var kung Ragnvald, djärv och stolt. Han red till Karleby utan gisslan, och för denna sidvördnad, han visade alla västgötar, fick han en skymflig död. Då styrde goda lagmän och länshövdingar Västergötland. Och då var alla trygga i sitt land.”

Ragnvalds tillnamn Knaphövde har de lärde tvistat om. En del har sagt att det beror på att han hade ett klotformat huvud. Andra att det var en frisyr som ska varit på mode. Andra främst västgötar att det betyder knapp om huvudet, med andra ord idiot! Idiotiskt var det att ge sig in i Västergötland utan gisslan.

Exakt årtal vet man inte men mellan 1125-1134 har man daterat händelsen.

Tre gånggrifter besöktes. Den första var förstås den största. Störst inte bara i Sverige utan i hela Skadinavien. Den kallas Ragnavalds grav och här tros Knaphövde mist livet. Kammaren i gånggriften är 16 x 2.5 meter men gången in till denna är hela 11 meter. Det finns skålgropar på ”taket”. Givetvis är gånggrifterna äldre än den medeltida regenten som dödades här då de härstammar från bronsåldern.

Logårds kulle heter gånggrift som ligger norr om Ragnvalds grav. Den som ligger längts söder ut av de tre heter Klövagårdens gånggrift. Alla tre besöktes. Blommor som växte i området offrades till makterna men också till de döda som vilar här.

Var det här svearnas kung miste livet?

Hedniskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s