Tornedalingarnas dag

Tornedalingarnas dag

15 juli är sedan 2015 den nationella minoriteten tornedalingarns dag. Datumet är valt för att tornedalingarnas officiella flagga hissades för första gången detta datum 2007. När Sverige förlorade Finland i krig mot Ryssland 1809 hamnade Tornedalen inom de svenska gränserna. De flesta i denna bygd var dock etniska finnar samt samer.

Tornedalingarna talade och talar fortfarande en form av finska som lånat ord från nordsamiskan och svenskan och anses sedan 1999 var officiellt minoritetspråk. Språket eller om man så vill denna finska dialekt kallas meänkieli fritt översatt till svenska betyder det ”vårt språk.

Tornedalens flagga har lånat färger från både den svenska och finska flaggan. Färgerna är gult, vitt och blått.

meanflaku-690x365

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s