Torpederingen av Elihu B. Washburne

Torpederingen av Elihu B. Washburne

Andra världskriget fördes som alla vet såväl till lands som hav. Många fartyg från de krigande men också de neutralas flottor sänktes. Många av de skepp som förliste var handelsfartyg.

När USA kom med i konflikten 1941 bestämdes det att man skulle bygga fler fartyg. Dels behövdes det mer skepp dels så ökade förlusterna. Rederiet Matson Navigation Co började bygga ångfartyget Elihu B. Washburne under 1942. I januari året därpå var fartyget sjösatt. Hemmahamnen var San Francisco. Trots att det var ett handelsfartyg bestyckades Elihu B. Washburne med totalt 12 kanoner. Skeppets tonnage var på 7 176 ton. Fartyget var uppkallat efter den republikanske politikern och slaverimotståndaren Elihu Benjamin Washburne 1816-1887.

Fartyget seglade på handel med Sydamerika men hennes historia blev kort. Efter att ha gjort en resa till Brasilien och lastat kaffe i staden São Paulo den tredje juli 1943 träffades fartyget av en torped klockan 19.25 från den tyska ubåten U-513. Torpeden förstörde propellern och det nu hjälplösa fartyget besköts åter av U-513. Omkring 19.50 och 20.00 träffades Elihu B. Washburne av ytterligare två torpeder. George Lambert Mollison fartygets befälhavare samt de övriga 69 personerna ombord lyckades dock helskinnade ta sig i livbåtar.

U-153 sänktes den 19 samma månad av den amerikanska flottan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s