Tankar om hedniska värderingar

Dagligen talas det om kristna värderingar och kristen värdegrund samt även om islams dito. Än mer pratas det om demokratins värdegrund. Vad dessa består i gitter vi inte ta upp här. Mer viktigt är att vi tar upp och funderar på vad hedniska värderingar är och hur och om de ska vara med i samhället.

Monoteisterna har endast en gud men de bråkar som bara den för det. Har man många gudar samt gudinnor att åkalla och tro på ja då blir det än mer komplicerat. Eddan den äldre ger många råd hur folk ska bete sig och i hjältesångerna finns det en hel del som visar hur idealet var inom den förkristna aristokratin. Trälar må gråta när de ska dö, men helst ska den hedniske fursten skratta då hans hjärta skärs ur hans kropp! Ett ideal nästintill omöjligt att leva upp till.

Ideal och värderingar är inte samma sak fast med två ord. Många ideal är universella eller nära därpå. Var en bra medmänniska mot dina medmänniskor. Men ärligt, är alla människor medmänniskor? Hedniska trossystem har sällan universella budskap. I dagens samhälle måst man fundera på om hedniska ideal och värderingar ska gälla alla eller bara hedningar sinsemellan.

Hedniska religioner ses ofta som naturreligioner. Är vördnaden för naturen ett hednisk ideal? Ja det får man nog säga.

I äldre och rent hedniska tider var religionen mycket fokuserad på förfäderskult och vördnad för förfäder. Delvis har sådana tankar överlevt. Är vördnaden för de döda som ligger begravda i hedniska gravfält en del av hedniska värderingar? Ja även på denna fråga.

Så tre saker är viktig att komma ihåg när man talar om hedniska värderingar: Var en bra medmänniska, visa vördnad för naturen och hedra de döda.

Dessa tre värderingar kan man alltid ha med sig i livet. Sedan kan det alltid bli debatt om vad som är viktigast eller hur det ska tillämpas i praktiken.

Må Oden vägleda oss i andliga frågor!

Doepler Oden

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s