Akta er för snällkyrkan!

Alla asatroende värda namnet har läst Havamal. Detta verk anses vara en av de viktigaste av den äldre eddans dikter. Men råd som den höge, Oden ger samt synen på världen är fylld av misstro. Ja det är så mycket misstro att man även misstror misstron. Någon världsförbättring finns det inte. Det är inte optimism för optimismens egen skulle men heller igen svartsyn. Inget tal som synd och att människan förbrutit sig med gud. Det dikten säger är ju det är som det är och vill du klarar dig så får du nytta av de råd som finns. Råd, inte dogm. Den höge bryr sig inte om om du arbetar på vilodagen. Vad du äter finns det ingen kommentar om. Ät en rejäl frukost, se till att du inte blir för full.  Havamal är bra för den som vill få inspiration. Havamal är dålig för den som vill att gud ska peka med hela handen.

Då asatron och för den delen en del andra hedniska religioner inte utgår från att världen är ond så ägnar man sig inte så mycket tid till att förbättra den. Inom hinduismen finns det en del lärde som säger att världen är perfekt. Muslimer och kristna med sitt eviga tal om synd och behov av att rädda världen har en annan syn.

I dagens samhälle försöker svenska kyrkan återfå makt genom att lansera sig som ”snällkyrkan”. Inga dogmer eller vid första anblicken krav på den medlemmarna samt att man ägnar mycket tid och kraft på välgörenhet. Sistnämnda ger religionen ett slags alibi. De som är lite ljummen i sin tro kan alltid säga att de är med för att kyrkan är snäll och hjälpe folk i nöd. Kyrkan själv får också ett alibi. Vi har en plats i samhället att fylla. Vi tröstar folk som har det svårt och vi ger mat åt de fattiga. Det är lite outtalat att religionen får någon slags existensberättigande i det sekulärt samhälle om religionen ägnar sig år hjälparbete och välgörenhet. De religioner som inte ägnar sig åt sådan verksamhet får det svårare. Men vi hedningar finner råd.

Det är enkelt att kritisera gamla tiders kristendom, häxbål och svärdsmission. Men det är lite mer problematiskt att kritisera soppkök och biståndsarbete. Men för den sakens skull ska vi inte vika. Bästa argumentet är att man kan vara snäll och hjälpa folk utan att behöva blanda in övernaturliga makter. De som hjälper folk för att få belöning i en kommande existens efter döden är väl egentligen en form av egoism. I en värld där judar, kristna och muslimer inte dödar varandra och oskyldiga hedningar behövs inte välgörenhet och bistånd. Inte i samma utsträckning. Vill ni hedningar donera pengar till välgörenhet så kan ni göra det men känn ingen krav eller press.

Så alla hedningar akta er för snällkyrkan. Den är inte snäll utan som Loke. Lömsk listig och fientlig mot den sanna religionen och dess utövare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s