Är Saga Mimers hustru?

Är Saga Mimers hustru?

Om Mimer nämns det att han har sju söner. Men det nämns ingenstans vad hans maka heter. Viktor Rydberg framlade som teori i sitt lärda men också något bångstyriga verk Fädrens gudasaga att hennes namn är Sinmara. Men Sinmara är en jättinna och hon nämns aldrig som någon av asarnas maka. Mimer räknas till asarna men är också en jätte. Sinmaras namn består av ordet mara, ett kvinnligt väsen som plågar sovande män.

Många av gudamakterna lever i par. Många av paren delar i princip samma funktion i världsalltet. Asynjan Sol har maken Glen för ett exempel. Njärd eller Nerthus är en fruktbarhetsgudinna som är i relation med Njord. Inte helt orimligt att Mimer och hans maka gör det samma.

När det gäller gudinnor i den nordiska religionen så finns det ett stort antal, ja de flesta makterna är feminina. Men de förklaras allt som oftast vara olika skepnader och uppenbarelser av ”den stora gudinnan”. Gudarna ses däremot nästan alltid som individuella makter. Ingen påstår att Oden och Frej är samma gud i olika skepnader eller att Tor är en annan aspekt av Balder.

I eddorna nämns asynjan Saga. Hon nämns på några ställen men verkar inte utöva någon större roll. Hon nämns i sången om Grimner, sjunde versen:

Sökkvabäck heter den fjärde
svala böljor där
brusar kring boplatsen.
Oden och Saga där
dricker var dag
glada ur skålar av guld.

I namntulan som tar upp 27 asynjors namn är hon nummer 21, lågt placerad men hon nämns i yngre eddan direkt efter Frigg som nämns först. Många lärda har menat på att Saga är ett annat namn på Frigg. Sökkvabäck är Sagas boning och liksom Friggs Fensalarna är den belägen vid vatten. Oden dricker dagligen av det vatten Saga bjuder på och hans verkar lyssna på henens råd. Samme gud har druckit ur Mimers brunn. Sagas namn betyder berättelse men kan också tolkas som sierska. Frigg kan också se in i framtiden med delar sällan med sig av det hon ser. Sökkvabäck har tolkats som den sjukna bäcken, alltså en bäck som inte syns detta påminner om en brunn. Utan att övertolka man säga att Mimers brunn ger kunskap, medan Sagas brunn ger förmåga att se in i framtiden, eller att kunna tolka och använda kunskap. Mimer är kunskap, Saga är sierskan medan Oden är vishet. Vishet får man dock genom att förvärva sig kunskap och vilket människor sällan kan se in i det kommande.

Både Mimer och Saga fyller väldigt likartade funktioner och kompletterar varandra. Det är nog inte alls fel att påstå att Saga är Mimers maka och mor till hans barn.

Saga 2018 9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s