Skillnad mellan Tyr och Oden

Skillnad mellan Tyr och Oden

Ibland stöter man på argument som hävdar att Tyr är en äldre gud än Oden samt att sistnämnde gud undanträngt tron på Tyr. Detta ska skett ungefär vid folkvandringstiden. Främsta argumentet är att namnet Tyr uttyds som gud och att då Tyr eller rättare Tiwaz är namnet på överguden. Man ska också komma ihåg att Tyrs dag, tisdagen nämns före Odens, onsdagen. Men kan det verkligen vara så att kulten av Oden trängde ut dyrkan av Tyr i så stor utsträckning?

Tyr spelar i eddorna ingen större roll. Förutom vid bindandet av Fenrir. Men man ska också komma ihåg att guden Ull också han en känd gud spelar en än mindre roll. Ull om man räknar till alla ortsnamn med namnet Ull i sig har varit en mycket känd gud. Bara för att de i eddan inte spelar stor roll behöver det inte betyda att de varit ganska okända samt spelat en mindre roll. Guden Frej spelar heller ingen stor roll i eddorna, men han var i det hedniska Uppsala en viktig kultgud och kungarna där hävdade att han var deras anfader. Tyr har förvisso en far son heter Hymer, men troligen är denne Hymer en slags fosterfar på samma sätt som Vigner och Lora är Tors. Tyr gör heller ingenting för att hämnas Hymers död, vilket han rimligen borde ha gjort om Hymer varit den riktige fadern.

Tyrs funktion är främst två, krig och rättsordning. Tyr är tingets gud. Oden har än mer funktioner, vishetsgud, dödsgud, poesigud, vädergud, ja listan kan bli lång. Men krig och rättskipning har alltid varit inom de styrandes sfär. Tyr har troligen haft en viktig men också något begränsad funktion i det forntida samhället. Många gudar och gudinnor har flera funktioner men också några som är de huvudsakliga. Freja är främst kärleksgudinna även om hon har uppgift att ta hand om folk som stupar på slagfältet.

Namnet Tyr betyder gud men namnen Frej och Freja betyder herre och fru. Måhända är vare sig Tyr, Frej eller Freja egentliga egennamn, men det gör dem vare sig större eller ringare.

Som troende hedningar kan vi nog lugnt fortsätta tro att Tyr är Odens son. Oden är äldre än Tyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s