Myteriet på Kokosöarna

Myteriet på Kokosöarna

Myteriet på Kokosöarna under andra världskriget var det ena upprors som gjordes av soldater i brittisk tjänst under andra världskriget. Händelsen är inte vidare känd men är ändå värd att återberätta.

Kokosöarna eller som de heter på engelska Cocos Islands tillhör idag Australien. Under andra världskriget var öarna tillhörande Storbritannien. Öarna hade en liten befolkning men även en strategisk betydelse. Efter att Singapore hade fallit 1942 började man utöka de millitära aktivisterna på ön. En styrka bestående av britter men också soldater från Ceylon, nuvarande Sri Lanka stationerades på öarna. Dessa soldater tillhörde Ceylon Defence Force. Även en mindre trupp soldater från brittiska områden i Östafrika fanns på öarna. Totalt fanns det omkring 75 soldater och två större kanoner på Kokosöarna. Befälhavare var kapten George Gardiner och hans närmaste man löjtnant Henry Stephens.

Men motsättningar fanns mellan britter och soldaterna från Ceylon. Förutom rasistiska motsättningar hade en del soldater från Ceylon lyssnat på den japanska propagandan som uppmanade asiatiska soldater som slogs för britterna att göra uppror. I mars 1942 hade japanska trupper landstigit på Julön som låg 900 km från Kokosöarna. Här hade indiska soldater i brittisk tjänst gjort myteri och hjälpt japanerna. Troligen inspirerades upprorsmännen på Kokosöarna av denna händelse.

Gratien Fernando hette en artillerist som kom från Ceylon. Han hade inspirerats av de japanska framgångarna och hoppades som så många andra av hans landsmän att en japansk seger skulle betyda att Ceylon blev fritt. Fernando lyckades övertala 30 av 56 av sina landsmän som befanns sig på Kokosöarna norra ö den omkring en kilometer stora Horsburgh Island att göra uppror. Man skulle ta över öarna och sedan hoppas på att japanerna skulle komma till undsättning.

Natten mellan åttonde och nionde maj startade upproret. Skottlossning utbröt. En soldat från Ceylon som var lojal mot britterna dödades och löjtnant Stephens sårades. Radiosändning gjordes av Fernando där han uppmanade de övriga trupperna på ön att ansluta sig men inget hände. De upproriska belägrades Efter några timmar gav myteristerna upp och fängslades. Straffet för Gratien Fernando och två av hans medhjälpare blev döden genom hängning. Kung Georg VI bekräftade dödsdomarna som verkställdes i augusti samma år. Gratien Fernando sa kort innan han avrättades som en kommentar om han ansåg sig vara förrädare. Hans svar var : Att vara lojal mot ett land som är under ett vitt lands häl är inte illojalitet.

Kokosöarna

Soldat Ceylon

En av soldaterna från Ceylon som var lojala mot britterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s