Modgunn i sju konstnärers ögon

Hel har en väkterska. Hennes namn är Modgunn eller Modgun, andra kallar henne Modgud. Hon står vid Gjallarbron och frågar de som vandrar mot dödsriket om deras namn och ätt.  Så mycket mer vet vi inte om Modgunn. Men vi vet inte mycket om Hels rike.  Modgunn är av jätteätt. Vi får förmoda att hon släpper in folk, men inte ut dem. Garm Hels hund gör samma sak. Modgunn nämns kort i berättelsen om Balders död när asen Hermod tar sig ner till Hel för att förmå henne att sända tillbaka Balder. Det är få konstnärer som ägnat Modgunn något uppmärksamhet men några har gjort detta. Här kommer några av konstverken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s