Hedniska furstar del IV: Kung Radbod av Friesland

Hedniska furstar del IV: Kung Radbod av Friesland

För 1200 år sedan dödades den frisiske kung Radbod av de kristna. Han är värd att minnas och hedras. Här kommer berättelsen av kungen som vägrade döpa sig. Olika namnformer finns av denne regent Radbod, Radbed, Raudbod och Raedbed men här får hjälten heta Radbod.

Friserna ett germanskt folkslag boende i det som är dagens Nederländerna hade vid Nordsjön etablerat et eget rike. Troligen gjordes detta på 600-talet enligt den tidräkning vi använder. Friserna hade tidigt kontakt med danerna och norrmännen. Likheter fanns mellan folken och de talade likartade språk och hade likartat religion. En av de viktigaste gudarna hos friserna var Fosite som nordmännen kallade för Forsete. Religionsforskare har menat på att dyrkan av Forsete kommer från just friserna.

Väster om sitt rike bodde frankerna. Dessa hade antagit kristendomen och de började med våld förkunna sin lära. Frankerna var starka och de lyckades förmå kung Aldgisl att övergå till deras religion. Källorna är svaga och knapphändiga. Omkring 680 avled den kristne kungen som dock ibland kallas hertig av frankerna Aldgisl och Radbod tog över Friesland. Troligen var den nye kungen släkt, kanske son till den förre men helt säkert är det inte.

Radbod var troligen född i mitten av 700-talet och kanske hade han i sin ungdom varit i Danmark vid något kungahov. Radbod försökte hävda sin självständighet men lyckades inte alltid. Efter slaget vid Dorestad 690 mot frankerna tvingades Radbod ge upp en del av sitt rike. Senare lär Radbod i en fredshandling gifta bort sin dotter Thiadsvind med den frankiske rikshovsmästaren Pippin av Herstal eller som hans latinska titel var major domus son Grimoald som dock avled 714. Det har påståtts att mördaren var lejd av Radbod. Kort efter sonens död avled även Pippin och Radbod försökte ta tillbaka delar av sitt rike som han tvingats avstå till de kristna.

Kriget gick med framgång. Friserna anföll de kristna, de förstörde kyrkor och lät bygga upp hedniska helgedomar som förstörts. Kriget fortsatte och 716 stod Radbods här utanför Köln. Den frankiske krigaren och major domus, Karl Martell halvbror till Pippin kom till Kölns undsättning men han och hans här besegrades. Karl Martell blev senare känd för att ha besegrat en stor muslimsk armé vid Tours 732 led sitt enda egentliga nederlag vid Köln.

Staden Köln intogs aldrig av hedningarna. Förhandlingar gjorde och Radbod fick en stor summa pengar för att inte bränna ner staden. Den friske kungen hade återfått sitt rike och mer därtill. De kristna präster och missionärer som fanns i Radbods rike fördrevs. Kung Radbod avled sommaren eller hösten 719.troligen i sjukdom. Frankerna kom åter och krig mellan hedningar och korsfarare fortsatte. Radbods efterträdare Bubo fortsatte kriget innan han stupade 734.

Det finns en berättelse som säger att Radbod i en fredsförhandling med frankerna faktiskt övertalades att döpa sig. Vid denna tid praktiserades seden att den som döptes skulle dopa hela kroppen i vatten. Radbod var på väg att gå ner i ”badkaret” men hejdade sig. Det sägs att det som fick honom att avstå från den ovärdiga ceremonin var att för det första så fanns ingen av hans släktingar i himlen. De var ju hedningar och brann därför i helvetet. Rabod fördrog att hellre brinna med sina förfäder än att vara utan deras sällskap i paradiset. För det andra så kändes det inte så tilltalande att vistas i himmelriket med frankerna, ett folk Radbod hjärtligen avskydde. Radbod är nu vid sina hedniska förfäder och skålar med Fosite.

2018 kom en film som handlar om Radbod. Filmen namn är Redbad och är regisserad av Roel Reiné.

Kungen avbryter dopet. Gobeläng från 1600-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s