Jon Skolmen har gått in i det eviga himmelsljuset

Jon Skolmen har gått in i det eviga himmelsljuset

Den kände norske komikern och skådespelaren Jon Skolmen har avlidit. Skolmen föddes 1 november 1940 och kom att arbeta vid NRK från 1963. Scendebuten skedde däremot i en revy 1960. Det var egentligen meningen att Skolmen skulle bli lärare men som tur var fick han erbjudande att börja vid norska televisionen NRK.

Vid NRK handlade först det om barnprogram, ett av de mer kända programmen var Jon med skrivemaskinen. Senare blev det underhållningsprogram. I Sverige blev Jon Skolmen mycket populär i början av 1980-talet. Scendebuten skedde i en revy 1960. Skolmen skrev och producerade även många program och vann priser vid Montreuxfestivalen 1973 och fick senare motta dess största pris Guldrosen 1977.

Som filmskådespelare debuterade Skolmen i den svenska filmen Sällskapsresan och blev genast populär och folkkär hos norrmännens brödrafolk. Arbetet i Sverige fortsatte med de övriga sällskapsresan filmerna men också i svensk tv i Nöjesmassakern som visades 1985. Mest kända inslag är nog när Jon Skolmen och Sven Melander gestaltar Charterresenärerna Olle och Helge som räknar ut hur mycket alkohol som ska köpas och förtäras. Den återkommande formuleringen ”du måste tänka på pocenten!” lever kvar hos folk nästan 35 år senare. 2015 drog sig Jon Skolmen tillbaka och avled den 28 mars.

Vi tackar Jon Skolmen för alla skratt och leenden han gett oss.

Jon Skolmen i Sällskapsresan.

Jon Skolmen på äldre dar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s