Vår busiga sexgudinna

Vår busiga sexgudinna

Romarna och grekerna har guden Amor eller om man så vill Eros. Denne något okynnige kärleksgud skjuter pilar som träffar folks hjärtan och när så sker blir de kära i varandra. Låter ju trevligt men guden skjuter pilarna lite hur som helst och resultatet kan bli förödande. Gudar är ju nu en gång för alla sådana att de har annat perspektiv på tillvaron än människor. Kärleksgudens pilar kan träffa folk och göra dem lyckliga i alla sina dagar men det kan också leda till olycklig kärlek och annat dystert. Ofta anses och Venus son vara en något okynnig herre och gör nog mer gott än ont.

Asatron har ju inte någon direkt motsvarighet till Amor. Ingen gud men likväl en gudinna har vi däremot. Sjöfn är ju den asynja som uppväcker kärlekens farliga men också härliga låga. Asatron är ju som alla vet välsignad med många kärleksgudinnor. Freja är den största men Frigg räknas även hit och det gör Lofn också. Sjöfn är dock liksom sin grekisk-romerske kollega främst en uppväckare av kärlek och då främst den rent erotiska sådana.

Sjöfn har nog roligt när hon väcker lusten hos folk och asynjor liksom andra gudaväsen inom asatron är aldrig onda. Loke är väl undantaget som bekräftar regeln. Sjöfn står över allt klander. Hennes gudomliga gärning är ju att väcka erotiken och sexualiteten till liv hos folk. Inte att arrangera lyckliga äktenskap eller få folk som älskar varandra att bli ihop. Nej hennes uppgift är att få folk att vilja ha sex och erotik. Sjöfn är vår busiga sexgudinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s