Fransk pedofilrapport från TT

Kardinal Philippe Barbarin döms till sex månaders villkorligt fängelse för att ha mörkat sexuella övergrepp på minderåriga.

Biskopen stod åtalad för att ha underlåtit att rapportera en präst som utsatte pojkscouter för sexuella övergrepp på 1980- och 1990-talet.

Barbarin, ärkebiskop i Lyon, är den högsta prästen inom den katolska kyrkan i Frankrike som anklagats för inblandning i en pedofilskandal.

– Jag försökte aldrig dölja, än mindre skyla över dessa fruktansvärda handlingar, sade han när rättegången inleddes i januari.

Övergreppen avslöjades 2015, när en tidigare pojkscout berättade att en präst förgripit sig på honom för 25 år sedan. Mannen sade då också att Philippe Barbarin känt till övergreppen, men inte agerat.

Fem katolska präster omfattas av åtalet. Rättegången mot den utpekade förövaren, som ska ha förgripit sig på totalt 85 personer, väntas börja senare i år.

Pedofilhärvan är en av flera inom katolska kyrkan som kommit upp till ytan de senaste åren. Parallellt med åtalet i Frankrike pågår rättegångar i Australien mot kardinalen George Pell, Vatikanens tidigare ekonomichef och den katolska kyrkans tredje högsta man. 77-åriga Pell, som i februari dömdes för sexuella övergrepp mot två korgossar, delgavs på onsdagen misstankar om ännu ett fall av övergrepp mot barn.

TT

Vår kommentar är denna: Hedendomen behövs mer än någonsin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s