Första mars en dag för såväl krig som”Lussefirande” eller ”mors dag”

Första mars en dag för såväl krig som”Lussefirande” eller ”mors dag”

Mars månad är uppkallad efter krigsguden Mars. I äldre tider ansåg denna månad vara årets första. Att den första dagen denna månad var helgad år krigsguden som grekerna kallade Ares borde inte förvåna någon.

Det ska dock tilläggas att samma datum var helgad åt Juno Lucina. Enligt sägnen ska den sabinske kungen Titus Tatius år 375 år innan vår tidräkning instiftat högtiden. Anledningen var att romarna som inte hade några kvinnor rövade bort sabinerna, ett grannfolk till Roms ogifta kvinnor. Sabinerna rustade sig för krig men innan striderna bröt ut mellan sabiner och romarna så tog kvinnorna som rövats bort men nu blivit mödrar och gick emellan de stridande. Damerna ville inte förlora sina fäders eller äkta makar i striden. De stridande kom överens om att fred skulle slutas och Sabinerna blev romarnas allierade. Det ska sägas att romarnas ledare var Romulus som var son till guden Mars. Jupiter är Mars far och hans mor är Juno Lucina.

Juno Lucina som en del hävdat vara en självständig gudinna andra att hon är den högsta gudinnan i den romerska religionen Juno i hennes funktion som beskyddare av gravida kvinnor och barnafödande. Mater är latin för moder och festens namn ärm ty den romerska religionen erkänns på sina håll nuförtiden heter matronalia.

Matronalia firas att de gifta männen ger sina fruar presenter, även döttrarna uppmärksammar sina mödrar. I äldre tider då slaveri var vanligt att husmödrarna och passade upp slavinnorna i hushållet. Lite påminner denna högtid om den som hölls i december saturnallia där husfolket bytte plats med sina slavar för en dag. Matronalia firades främst i Rom vid den v stadens berömda kullar som heter Esquilinen.

Grekernas Hera av romarna kallad Hera har identifierats med nordbornas Frigg. Tyr motsvarigheten till Mars ses av många vara son till Frigg och Oden. Men det finns de som menar på att det helgon som hette Lucia av Syrakusa har lånat/stulit drag av Juno Lucina. Utan att vara alltför vanvördig kan man kanske säga att romarna hade såväl lussefirande som mors dag den första mars.

Mynt som avbildar Juno Lucina.

Offersten där krigsguden Mars Thingsus nämns. Thingsus är en latiniserad version av den gud vi kallar för Tyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s