Våra fruktbarhetsgudomligheter

Asatron har många gudamakter. De flesta gudamakter har sitt speciella område men en del överlappar varandra. Freja, Sjofn och Lofn är ju alla i olika grad kärleksgudinnor. Oden, tyr och Hermod är krigsgudar. Då är det ju inte förvånande att asatron har flertal fruktbarhetsgudar och gudinnor.

Njord är havets gud, havet som ger näring och rikedom åt folk främst genom fisk, men också genom tång och vrakgods. Havet har ofta varit och är handelsväg.

Njords hustru Njärd eller Nerthus är även hon förknippad med fruktbarhet. Då Njord främst förknippas med hav har hans maka varit såväl associerad med land som vatten. Man drog runt hennes avbild på land men dränkte enligt Tacitus slavar i en sjö till gudinnans ära.

Frej är sonen till Njord och Nerthus. Förknippad med jordbruk och äring som han är dyrkades han och sågs vara gudomlig anfader till sveakungarna. Inte enbart grödor men också handel liksom sin far. Skeppet Skidbladner är ju det ultimata skeppet för en handelsman. Men även erotik som ju även hör till fruktbarhetsgudarnas sfär har Frej hand om.

Freja har många aspekter, kärlek, barnalstring men också liksom övriga familjen fruktbarhetsfunktioner. Freja kan nog ses som en vildare gudamakt än sin bror. Freja har en mer krigisk sida än brodern.

Gefion är ju syster till Freja och förknippas med åkern som plöjs. plogens är denna gudinnans attribut och måhända även oxar som drar plogen hör till denna gudamakts domän.

Gerd är gärdet. Den inhägnade plats där fröet ska sås. Vill man se berättelsen om Frejs frieri till Gerd lite poetiskt så kan man säga det handlar om mödan att få gärdet brukbart så säden kan sås. Gerd är jättinna och det kan ses lite poetiskt så att gärdet måste måste gå från vildhet till odlingsbart område först när människor läs Skirner gjort förarbetet.

Byggver är mäldens gudamakt. Denna del av processen då säd som skördats och blir omvandlad till mäld är en viktig del av det som sedan ska bli öl.

Bejla eller Beila är Byggvers maka som hjälper sin man. Båda står Frej nära.

Härn, linodlingens gudinna ska förstås nämnas. Linodling ansågs så viktigt att det  behövs en egen gudamakt. Även om en del inte fullt så polyteistiska hedningar ansett att hon är en aspekt av Freja.

Jord asynjan vi alla går och trampar på ska nämnas i denna uppräkning av fruktbarhetsgudamakter . Men jorden är inte alltid fruktbar.

Jord har sonen Tor. Tor råder över regnet som behövs för att det ska växa. Men han håller också sin vakande hand över bonden som ju behövs han med för att det ska sås och skördas.

Tors hustru Siv förknippas med skörden. Om Frej är den som ser till att fröet kan gro så är det Siv som ser till att skörden växer till sig och blir färdig för skörd.

Sivs son Ull ser till att solens strålar lyser och ger goda skördar. Han är förbindelsen mellan sol och skörd. Som jaktgud ser han till att folk får hare och älg på bordet.

Frejs skosven Skriner kan lite poetiskt ses som den som ser till att frön sås på åkern men också att åkern blir odlingsbar.

Alla har olika uppgifter, alla behövs alla ska dyrkas!

Hertha Nerthus

Nerthus moder till Frej och Freja. Kanske rentav den första och ursprungliga fruktbarhetsgudinnan?

Skirner förbannar Gerd

Skriner ”förhandlar” ganska omilt med Gerd. Men ska vildmark bli lönsam för odling och skörd, ja då krävs hård möda.

Gefion 2018 7

Gefion förknippas med plogen, ett viktigt redskap om det ska bli fruktbar mark att odla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s