En insändare i Skaraborgsbygden: Religionens roll i samhället

Enligt påve Franciskus är två procent av katolska kyrkans präster pedofiler. Eftersom katolska kyrkan har 410 000 präster blir det 8 000. De senaste åren har den katolska kyrkan som är det största kristna samfundet skakats av skandaler som handlar om sexuella övergrepp på barn och ungdomar. Dessvärre är detta ingenting nytt utan har pågått länge.

Dagligen rapporteras det om terrordåd i islams namn. I Sverige har islamitisk terror skördat liv. Många stater i världen styrs enligt islams lagstiftning och kraven på att lagar ska ändras främst inom familjelagstiftning hörs även i Sverige.

I Sverige växer antalet katoliker och muslimer. Dels av folk som flyttat hit men också att folk föds i familjer in dessa religioner. Andra i sin tur konverterar.

Flertalet av katolikerna är inte pedofiler. Flertalet muslimer är inte religiösa fanatiker som begår terrordåd. Men problemen finns och samhället vet inte riktigt hur det ska hanteras. De flesta som bor i Sverige är sekulära. Men människor som är sekulära får ofta för sig att de är normen då det gäller religion.

Religion är en privatsak är en vanlig inställning. Men då tar man fel. För religiösa är religion ett sätt att leva, religionen styr såväl vardag som fest. Religion handlar inte bara om tron att någon övernaturlig makt skapt världen och om det finns ”liv efter döden”.

Debatt måste föras om vilken roll religionen får spela och inte spela i Sverige. Sverige idag är mångreligiöst. Flera religioner ska samsas i samma land. Förutom katoliker och muslimer som nämns i ovan finns det ateister, pastafarier, wiccaner, scientologer, mandéer, och asatroende.

Religionen är tillbaka och alla religiösa anser inte att religion är en privatsak eller kulturell identitet.

Henrik Andersson

Insändaren publicerades på Skaraborgsbygdens hemsida 2019-02-24 http://skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s