Se det med ett leende: Knäckebrödets dag

Se det med ett leende: Knäckebrödets dag

Redan på vendeltiden och kanske tidigare åts i Sverige en form av knäckebröd. Kärt barn har många namn och hårt bröd och spisbröd är andra namn på knäckebröd. Enligt nationalencyklopedin är knäckebröd ” tunt, jäst hårdbröd, ursprungligen ett hembakat runt förrådsbröd med hål i”. Namnet kommer av ljudet som kommer då brödet bryts i bitar. Det hårda brödet har till skillnad från det mer vanliga mjuka brödet en mycket lång förvaringstid. ”Bakat vid ett barns födelse, kan det hålla sig ganska väl utan att mögla till barnets förlovningsdag” skrev Olaus Magnus i sin berömda ”Historia om de nordiska folken” från 1555. Första gången själva ordet knäckebröd används är vad vi vet från 1639.

Traditionellt så har knäckebröd bakats till stora runda och tunna kakor med ett hål i mitten. Hålet var till för att brödet ofta förvarades i förråd genom att man trädde upp brödkakorna på torkstänger. Brödet skyddades då från fukt men också råttor och möss.

Framförallt så har knäckebröd gjorts av rågmjöl men andra mjölksorter har använts. I äldre tider när det var ont om spannmål kunde en del av mjölet drygas ut med bark från lövträd. Så kallat barkbröd som fanns på sina håll fram på 1900-talets början. I mitten av 1800-talet började allt mer tillverkning av knäckebröd ske vid bagerier och inte som tidigare hemma hos allmogen. Idag är det de stora bagerierna som Wasa och Leksand knäckebröd som dominerar marknaden. Knäckebröd innehåller mycket fibrer och anses vara väldigt nyttigt. Brödet ses nog som lite asketiskt jämfört med mjukt bröd. Det ska dock påpekas att det vid jul ofta finns att köpa julknäckebröd som är lite finare och mer kryddat.

Det finns historiker som hävdat att folk i Sverige i äldre tider hade friska tänder trots att inga tandborstar fanns på grund av att alla åt knäckebröd så gott som dagligen. Karl Vennberg diktade bland annat dessa kärva rader:

”döden är bara plogen
som vänder livets mylla
det hårda rågbrödet
som håller våra tänder rena”

Ett recept att bota baksmälla är att ta en stor bit knäckebröd och ha som pålägg Kalles kaviar.

Sedan 2017 finns det i Sverige en Knäckebröds akademi vars syfte är: ”Knäckebrödsakademin har som ändamål att värna, främja och vidareutveckla den svenska knäckebrödskulturen, dess gastronomiska och hälsomässiga kvaliteter samt den kunskapstillväxt som gör detta möjligt.”

http://knackebrodsakademin.se/

Knäckebrödets dag är den 19 februari. Det är föga förvånade att det är Knäckebröds akademin som instiftat denna något hårda dag!

Brödbakning ur Olaus Magnus verk från 1555. Men om det är knäckebröd som gräddas i ugnen må vara osagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s