Därför är himlen tyst!

Därför är himlen tyst!

Det har sagts om Odens hustru och maka. ”Hon har vetskap om alla människors öden, men yppar inget frivilligt.” Det stämmer Frigg säger inte mycket i onödan. Men varför, varför tar inte den allvisa gudinnan som ser in i framtiden och yppar mer och varför, om hon ser in i framtiden försöker hon inte hindra eller åtminstone varna?

Svaret står faktiskt att finna i berättelsen om Balders död. Frigg förstår att Balder kommer att bli skadad, ja rentav dödad. Hon försöker på alla sätt och vis förhindra att sonen ska skadas. Men förgäves. Balder dör och denna tragiska händelse blir inledningen på ragnarök. Frigg försökte, men ödet vill annorlunda. Frigg är allvis men inte allsmäktig. Ödet råder inte ens gudarna på.

I hjältesångerna i den äldre eddan är Gripers spådom en av de mest intressanta. Hjälten Sigurd reser till sin släkting Griper som berättar vad som ska ske i hjältens liv. Såväl det som är bra och det som är dåligt. Hur Sigurd ska bli den störste hjälten men också om svek och förräderi. Det som ska ske går inte att ändra.

Asatron är en väldigt stoisk religion. Man vet sitt öde och möter det utan att förlora sitt lugn eller sin värdighet. Ödestron var så stark hos nordborna att den överlevde religionsförsämringen och lever vidare än idag även hos folk som inte säger sig vara religiösa. Man tror inte på ödet, i betydelsen att man dyrkar eller vördar det, istället så accepterar man det. Ödesgudinnorna det vil säga nornorna har nog aldrig varit föremål för vare sig kult eller mottagit offer. Däremot har man säkerligen försökt påverka andra gudamakter så att de kan påverka ödet. Oden och Tor kan med sina dåd skjuta upp ragnarök, inte förhindra det. Vi människor kan inte påverka att vi har fötts eller ska dö, men lite däremellan kan vi påverka. Den korta tid mellan födelse och död kan vi påverka våra liv, gilla det eller ej.

Men åter till Frigg. Om den i rang högsta asynjan inte kan rädda sin egen son från hans undergång hur ska hon då kunna rädda dig? Ja hon kan skicka ut Hlin eller Fulla på uppdrag men hon kan inte förhindra de stora händelserna. Och har man verkligen nytta av att veta vad som kan ske om man inte kan förhindra det. En man som vet att han ska bli mördad men inte kan ändra eller blidka ödet har han någon nytta av att veta att han ska dö en kvalfull död. Kanske, kanske inte? Det är nog bäst att Frigg tiger, att himlen förblir tyst.

2 kommentarer på “Därför är himlen tyst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s