En insändare i Skaraborgsbygden: Darwin lyfte människor från vidskepelse

Den 12 februari 1809 föddes Charles Darwin. Det har nu gått över 200 år sedan evolutionens upptäckare föddes och omkring 150 år sedan han bevisade att människan är släkt med apan. Trots detta frodas monoteismen. Våld, terror och ond bråd död följer i denna religionsyttrings namn. Bilbränder utförs av folk med invandrarbakgrund. Invandrare som tror på texter från bronsåldern. Och har vi inte alla får påhälsning av olika kristna figurer som tror att en osynlig gud knåpade ihop världen på sex dagar och la sig att sova den sjunde?

Religion kan spela en roll i ett modernt samhälle förutsatt att religionen inte står i motsatsförhållanden till naturvetenskapen. Om religionen främst används till att diskutera meningen med livet och att genom liknelser och  metaforer användas för att först världen och oss själva.  Men i ett modernt samhälle så finns det enligt undertecknad ingen plats för talmud, bibeln eller koranen.

Hur som helst, Charles Darwin borde ha tack för att han lyfte människan bort från vidskepelse. Religion är inte först och främst gamla sanningar utan gamla åsikter. Oftast förlegade åsikter.

Henrik Andersson

Artikeln publicerades på Skaraborgsbygdens hemsida 2019-02-12 http://skaraborgsbygden.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s