Gudarnas tjänare: Hyrrokkin

Gudarnas tjänare: Hyrrokkin

Kanske är titeln på artikeln något missvisande. Men Hyrrokkin tjänar ju asarna när Balder ska begravas. Hyrrokkin vars lär betyda namn rökt av eld eller den av eld hopsjunkna. Jättekvinnan är av eldjättarnas ätt. Hyrrokkin spelar en liten men viktig roll i berättelsen om Balder och Nannas död. Från den prosaiska eddan lånar vi följande rader:

”Hringhorne hette Balders skepp. Det var det största skepp, och det ville gudarna skjuta ut och ordna Balders bålfärd på det, men skeppet stod ej att rubba. Då skickade man bud till Jotunheim efter en jättinna som hette Hyrrokkin; men när hon kom ridande på en varg och hade en huggorm till tygel, då steg hon av hästen sin, och Odin ropade på fyra bärsärkar som skulle ta hand om hästen, men de kunde inte hålla honom förrän de fällde omkull honom. Då gick Hyrrokkin till skeppets framstam och sköt ut det i första taget, så att det stod eld om lunnorna och allt landet skalv. Då vart Tor vred och grep hammarn och skulle ha krossat huvudet på henne, om inte alla gudarna hade bett honom att skona henne.”

Som synes har jättekvinnan en viktig funktion i berättelsen. Tors beteende är ganska förklarligt, förutom avundsjukan, så har folk ofta haft en ambivalent inställning till folk som sköter om begravningar. I många kulturer har de som tar hand om döda kroppar en ganska låg status. Att ta hand om de döda är ett måste, men för det flesta är det ett otrevligt arbete. Dödgrävare, likbjudare och andra i ”begravningsbranschen” har alltid setts som lite underliga och gör kanske så än idag. Hyrrokkin förknippas med eld och Balder och hans maka bränns ju och kremeras. Lite påminner Hyrrokkin om den äldre kvinna som sköter de sista detaljerna vid en begravning som Ahmad ibn Fadlan år 921 vt bevittnade då en äldre kvinna med hjälp av några män tar en trälinna av daga innan begravningen kan fullbordas. Döden är ju femininum inom asatron. Nästan alla makter som har med döden att göra är kvinnliga sådana. Hel, Ran, Freja och valkyriorna för att nämna några.

Förutom i prosaiska eddan skriven av Snorre Sturlasson nämns Hyrrokkini en dikt av Ulf Uggason som brukar kallas Husdrapan i de så kallade namntulorna där Hyrrokkin är ett av 63 trollkvinnonamn. Skalden Torbjörn disaskald skriver en strof där han nämner att Hyrrokkin tillsammans med andra jättekvinnor dödats av Tor. Om det är samma person vet vi inte, men det är väl inte otroligt att Tor dödar Hyrrokkin. Han har ju redan gjort ett försök.

Vid en av de stenar som bildar det så kallade Hunnestadsmonumentet i Skåne avbildas en gestalt som tros föreställa jättekvinna som medverkade vi Balders likbål. Stenen finns nu att beskåda vid Kulturen i Lund.

Avbildning av den ”gudomliga begravningsentreprenören” från år 1843.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s