En insändare i Skaraborgsbygden: Ser ingen mening med kyrkan som norm

Svar till Björn Sjöstedt (Skaraborgsbygden 29 januari 2019)

Ärligt talat så är det inte så många som blir förvånade. Svenska kyrkan tappar medlemmar och begär 67 605 personer aktivt utträde betyder det att folk inte ser någon mening med att vara med i detta samfund.

Jag är som sagt inte medlem i Björns samfund och ser ingen meningen med att detta samfund är norm för hur religion ska tolkas och tydas. Skadeglädje kände nog den gud Björn åkallar när han sände dödsängeln för att ta död på egyptiska barn.

Även asatroende utbrister Björn inom med både parentes och utropstecken.  Här ser vi tydligt att intoleransen är stor. Björn avslöjar att han inte anser att asatron som erkänns av staten inte är en riktig religion samt att hans egen religion är något förmer. Sådan kristen inskränkthet har skördat miljontals liv genom historien.

Att jag inte tror att den kristne guden finns, att Jesus var guds son, arvsynden, himmelriket, helvetet eller att man ska stena folk som begår äktenskapsbrott eller att kvinnor ska föda i smärta, har förstås ingenting med saken att göra. Vill inte att någon hetero eller homo ska gifta sig i kyrkan.

Sifforna talar sitt eget språk. Många hoppar av Svenska kyrkan.  Mellan 2009 -2018 har 648 346 personer lämnat aktivt Björns trossamfund. Idag är omkring 6 av 10 svenska medborgare medlemmar i Svenska kyrkan. Ett rejält manfall sedan religionsfriheten infördes 1951.

Historiskt sett så har nog kristendomen och med den Svenska kyrkan gjort skillnad mellan människor. Kyrktagningseden som hävdade att kvinnor som fött barn var orena och måste renas är ett exempel på hur man i Björns religion behandlar folk. Tack vare kyrkan har man gjort skillnad mellan barn födda i äktenskapet och de som föddes utanför.

Angående Trump, så är han vald i ett demokratiskt val till att vara det amerikanska folkets statschef. Står Björn och hans religion över det amerikanska folkets vilja. Står Björn över demokratin? Staten bidrar årligen med stor summa pengar för att Svenska kyrkan ska kunna ta hand om kulturhistoriskt betydelsefulla platser.

Bättre vore om staten övertog de för Sveriges kulturhistoria viktiga plaster som Uppsala domkyrka, Varnhems klosterkyrka, Härkeberga kyrka och Stockholms storkyrka för att nämna några.  Staten ger stora summor omkring 90 miljoner kronor till olika samfund för att de ska driva verksamhet.  Däribland Svenska kyrkan som i tillgångar har minst 75 miljarder svenska kronor. Fattigdomsidealet råder inte riktigt inom kristendomen…

Björn hoppas att han lyckats övertyga mig och mina meningsfränder om att Kyrkan är av mycket stor betydelse, även om kyrkan inte är perfekt.

Nej blir svaret. Om kyrkan inte är perfekt är väl en ett argument så gott som något att gå ur. Den kristne guden är fullkomligt och ofelbar men inte hans kyrka. Inte mycket till allsmäktighet där inte!

Ha det så bra Björn Sjöstedt, jag har ingenting emot dig som privatperson!

Henrik Andersson

Insändaren publicerades på Skaraborgsbygdens hemsida 2019-02-05 http://skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s