Idiomatiskt uttryck: Dummare än tåget

Idiomatiskt uttryck: Dummare än tåget 

Kung Oscar I gemål drottning Josefina ska ha sagt om sina fyra söner:

Prins August, hertig av Dalarna må ha varit en inte allt för begåvad man men han ska ha varit snäll och det är ju ofta viktigare. Prins August föddes 1831 och avled 1873. Han var gift med Teresia av Sachsen-Altenburg, men äktenskapet blev barnlöst.

Förutom en del studier i Uppsala gjorde August en militärkarriär var s höjdpunkt var att han blev generallöjtnant året innan han avled. August ska även ha varit intresserad av röda korsets humanitära verksamhet samt av Stockholm brandförsvar. Politiskt spelade han inte någon större roll men August var faktisk regent en tid då brodern kung Oscar II var på utlandsresa.

Ja han erkände själv att han var något obegåvad men hur många är inte det? Järnväg började byggas i Sverige på 1850-talet och från Storbritannien ett land som var föregångare inom detta transportmedel och tre lok som kom till Sverige 1856 namngavs efter prinsarna Carl, Oscar och August.  Att säga att en kunglighet var dum var väl inte helt passande på 1850-talet men att säga att ett tåg är dumt är inte olagligt. Idiomatiska uttrycket dummare än tåget betyder ju lika dum som prins August. Tåg är försten inte ett transportmedel som förknippas till tankekraft. Tåget kan ju bara gå fram och tillbaka på en räls.

Om August själv visste att han gett upphov till ett talesätt? Ja det får någon annan lista ut.

Prinsen som gett upphovet till begreppet ”dummare än tåget”.

Lokomotivet som är uppkallat efter Prins August.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s