Svensk matkultur del VII: Svensk råbiff

Svensk matkultur del VII: Svensk råbiff

Märk väl att titeln är svensk råbiff! Denna rätt är en slags svensk version av den mer berömda ”steak tartare”. Denna rätt sägs inspirerats av tartarerna som sägs ha lagt rått kött under hästarna sadlar för att sedan låta det under dagens ritt bli mört. Det finns dock inget bevis för att de lagade till kött på detta vis. Nog om det. Trots att rått kött är den ursprungliga och mest naturliga sättet att äta kött så har råbiffen eller vad vi nu kallar den en ganska kort historia. I slutet av 1800-talet började steak tartare serveras på olika resturanger och krogar i Europa och den kom nog till Sverige något senare. Det är en rätt som alla inte uppskattar. I princip så äter man bara rått nötkött.

Skillnaden mellan steak tartare och råbiff är egentligen den att den mer kontinentala steak tartare serveras ihopblandad. På många restauranger så blandas köttet med ingredienserna vid bordet av en kock och serveras så att säga färdig. Den svenska råbiffen serveras med biffen i mitten av tallriken med tillbehören bredvid. Dessa tillbehör är inlagd rödbeta, kapris i ättika, och gul lök. Rödbeta och löken är tärnad. En äggula är med. Den är antingen placerad på biffen eller i ett äggskal bredvid. Äter man den svenska råbiffen så får man blanda själv. En annan sak som skiljer maträtterna åt är att den svenska råbiffen serveras rektangulär och inte rund. Troligen gör man detta för att man ska se att det är en råbiff så inga missförstånd sker.

En variant av den svenska råbiffen är den som är halstrad. Ingen steak tartare serveras på detta sätt. Förutom de klassiska tillbehören finns en uppsjö av sådana. Det är i princip bara fantasin som sätter gränsen. Rädisor, fransk senap, löjrom, cognac, worcestershiresås och mycket, mycket mer.  I äldre recept så ska råbiffen göras av oxfilé. Ska man göra råbiff av oxfilé och ha med löjrom eller ännu hellre rysk kaviar, ja då har man nog en stor plånbok eller ett ekonomiskt lättsinne. Nu görs ofta råbiff av högrev eller innanlår.

Råbiffen äts som lunch, förrätt, då är den vanligen något mindre eller som vickning. Ibland är det med tillbehör som råstekt potatis eller grovt bröd. Dryck är ofta öl och snaps. Sistnämnda är inte att förakta då det är rått kött vi talar om. En del säger att köttet ska skrapas och sedan ska man forma biffen. Andra att det ska malas i köttkvarn. Det ses som lite stillöst att göra råbiff på vanlig köttfärs.

Endast Sverige svenska krusbär har och endast Sverige har svensk råbiff!

Recept:

Två personer

300-400 gram malet kött av nöt.

4 matskedar kapris

4 matskedar inlagda rödbetor, finhackad

4 msk gul lök, finhackad

2 äggulor

Salt

Svartpeppar

Forma av köttet två rektangulära biffar. Gör med en kniv ett rutmönster på varje biff samt en liten fördjupning där äggulan ska placeras. Lägg kaprisen, rödbetorna och löken i små högar runt om biffen på tallriken och servera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s