Svensk matkultur del VI: Ölsupa

Svensk matkultur del VI: Ölsupa

Kanske inte den mest populära maträtten svenskarna genom århundradena ätit men å andra sidan har den troligen varit en av de vanligaste. Ölsupans namn avslöjar vad det handlar om. Det är en sort soppa, supa där en av de viktigaste ingredienserna är öl. Ölsupa har ätits eller druckits sedan medeltiden, kanske tidigare. Det är en ganska enkel mat. Öl samt mjöl och eventuellt mjöl, äggula, sirap och kanske någon krydda därtill.

Om man betänker att i forna tider dracks det öl liknade dagens så kallade färsköl och mjölken var opastöriserad så kunde det nog bli en ganska ”matig” spis. Hög som låg åt rätten. De rika och förmögna kunde åtminstone sedan 1500-talet och framåt ha i kryddor och ingefära tycks vara ett populärt tillbehör. Danske kungen Kristian III ska ha ätit ölsupa ofta och gärna.  Sedan trängdes rätten ut och efter mitten av 1900-talet har den fört en ganska tynade tillvaro.

Kanske har rätten minskat i betydelse då såväl hållbarhet på öl som mjölk ökat? Man har ju kunnat koka såväl mjöl som blivit gammal och öl som börjat surna och ändå fått fram en, om inte gastronomisk rätt så i alla fall en måltid. På sina håll har man haft i skorpor och kanske även bröd i ölsupan. I Österfärnebo, Gästrikland ska i äldre tider mödrar som nyligen fått barn fått äta ölsupa. Den ansåg vara bra för att stimulera mjölkproduktionen hos mödrarna som nyligen fött barn. Käringbadd kallades denna ölsupa.

Från Gästrikland kommer även följande talesätt: ”Det var djävulen till mat, sa Fan om ölsupan.”

Många varianter finns men här kommer ett recept:

Ölsupa
Fyra personer

7 dl svagdricka
1 dl mjölk
4 äggulor
En bit ingefära
Salt
Socker

Koka upp svagdrickan. Häll i mjölken och vispa och låt koka. Ta äggulorna och vispa dem i en bunke innan de blandas i ölmjölken. Koka upp igen. Lägg i ingefära och salt och socker efter smak. Ta och låt stå en stund så ingefäran får dra till sig.

Svagdricka, den viktigaste ingrediensen i ölsupa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s