Njorun nio avbildningar av en asynja

Drömmar finns det många av. När människor och en del andra djur i Midgård sover drömmer de. Många människor dagdrömmer och ibland önskar man att folk man ogillar ska drömma mardrömmar. Man drömmer att andra ska drömma dåliga drömmar. Ibland går drömma i uppfyllelse. Det vore då konstigt att hedningarna som bodde i Norden inte skulle ha en gudinna som just har hand om drömmar.

Asatron drömgudinna heter Njorun, ibland stavas hennes namn Niorun eller Njörun. Denna asynjas namn nämns en enda gång i den äldre eddan och då i den dikt som kallas Allvismal eller sången om Allvis. Här är Njorun mest en personifiering av natten. Men natten är den tid då det dröms mest. I den namntula som tar upp namnen på tjugosju asynjor är Njorun listad som nummer fjorton. Njorun placeras mellan Bil och Hlin. Förstnämnda av de två är ju asatrons mångudinna och hon passar utmärkt som kamrat till drömmarnas gudamakt. Hlin är en skyddsgudinna och man måste ju vara trygg och säker om man ska sova bra och ha vackra drömmar.

Njorun klassas som asynja. Men hennes namn låter bra likt vanernas store gud Njord, som också räknas som en av asarna. Njord är också en av de mest vänliga av gudarna så kanske står han och Njorun varandra nära. Njorun är allt att döma en inte allt för känd gudinna och kanske kände inte alla till henne ens i hednisk tid. En del skalder syns ha använt namnet hennes som känningar för kvinna. Orter namngivna efter Njorun finns inte och heller inte några smycken eller figurer har hittats som tros föreställa henne. Men å andra sidan trivs nog drömmarnas gudinna bäst i drömmarnas rike. Nio avbildningar som ska föreställa Njorun kommer här. Dröm om henne! Dröm om Njorun!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s