Året var 1918

Året var 1918

1918 för hundra år sedan hände det både stort och smått. Vi kan ju roa oss med några historiska nedslag innan det nya året.

Sverige

Birgit Nilsson, ”La Nilsson” föds i Skåne den 17 maj. Birgit Nilsson blir en av världen största operasångerskor och den störste kvinnliga Wagnertolkaren. Nilsson debuterade vid Kungliga Teatern 1946 och avslutade den i Frankfurt 1982. 2005 avlider Nilsson som erhållit titlar som hovsångerska 1954 Kammersängerin, i Österrike 1968 samt i Bayern 1970. Birgit Nilsson blev ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien 1960 och fick professors namn 1998.

Fattigauktioner avskaffas av riksdagen. Denna form av socialhjälp där den som begär minst ersättning för de behövande av fattigvårdsstyrelsen får ta hand om personen som auktioneras ut. Människor av alla åldrar kunde vara med på auktionen men de mest kända och vanligaste var de som handlade om barn. Barnen kunde användas som arbetskraft.

Sveriges riksdag röstar för att införa allmän och lika rösträtt den 17 december.

Prins Erik, Hertig av Västmanland avlider i spanska sjukan. Erik född 20 april 1889 (Samma dag som en kommande tysk statschef föddes) och avled 20 september. Prins Erik son till Gustav V och hans drottning viktoria var parets yngste son. Erik led av epilepsi och hade ett lättare intellektuell funktionsnedsättning. Erik syntes sällan i det offentliga rummet men hade bland annat som hobby att samla på litteratur om Gamla stan.  Erik var ogift och begravdes i Riddarholmskyrkan.

Omvärlden

I Danmark hålls det i val. Det är första valet sedan 1915 då man beslutat att inför allmän rösträtt för män och kvinnor. Carl Theodor Zahle som är statsminister och ledare för Radikale Venstre vinner och får av kung Christian leda regeringen till 1920 då kungen avskedar honom.

USA förklarade krig mot Tyskland 1917. Avståndet mellan Amerika och Europa gjorde att inga tyska trupper kunde sändas för att strida i amerikanarnas eget land. Men den ju juli 1918 anföll den tyska ubåten U-156 staden Orleans i delstaten Massachusetts. Attacken lyckades. Inga amerikaner skadades men nio flygbåtar, en bogserbåt och fyra pråmar sänktes. U-156 vars befälhavare vars namn var Richard Feldt träffades av en brittisk mina 25 september samma år och alla 77 ombordvarande dödades.

Nionde november föds i Korea som då lydde under Japan Choi Hong Hi. Denne herre är känd för att han anses vara grundaren av kampsporten taekwondo.

25 november kapitulerar de tyska trupperna i Östafrika under ledning av Paul von Lettow-Vorbeck. Denne har sedan kriget utbröt kämpat mot britter, fransmän, belgare och portugiser. Paul von Lettow-Vorbeck och hans lilla armé bestående av ett hundratal tyskar, inhemska soldater och bärare lade ner vapnen obesegrade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s